Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mattias Oscarsson: I will survive: Alcazar-stjärnan skådar in i discokulan

Andreas Lundstedt berättar om discons historia SVT-serien "I will survive".Bild: SvT
"Disco är så mycket mer än bara glitter och glamour. Det är verklighetsflykt och blodigt allvar – allt på en gång". Så lyder Alcazar-stjärnan Andreas Lundstedts programförklaring när han i sex halvtimmeslånga program på SVT ska skildra discons historia.
Inledningsvis känns det som väl stora ord, för programmet anlägger från start en jolmigt sentimental ton där en barnskådespelare får gestalta en ung Andreas vid skivspelaren i pojkrummet. Och artisten deklarerar högtidligt, utan tillstymmelse till ironi: "För mig börjar allt med den här mannen – John Travolta". Sedan får vi följa med Lundstedt till en dansstudio i New York där han får en flamsig lektion i discomoves av Deney Terrio, koreografen till filmen "Saturday night fever". Det bådar inte gott.
Men precis som discogenren i sig bedrar den glammiga ytan. Första avsnittet tar avstamp i det mest välbekanta och uttjatade, discons kommersiella höjdpunkt, och fungerar säkert som en effektiv inkastare för en bredare publik. För det är uppenbart att Lundstedt har en agenda när han i senare avsnitt borrar sig neråt i discons rötter i New Yorks gaykultur och Phillysoul, och skildrar de rasistiska och homofoba underströmmar som ledde till den famösa Disco demolition night år 1979, då discoskivor brändes på bål i Chicago i pausen vid en baseballmatch – "vit bredbent rock mot svart gayglädje", som det träffande beskrivs.
Och även om Lundstedts personliga berättelse mest känns som ett konstruerat dramaturgiskt grepp – tänk "Sommar" i P1 – får den en emotionell i resonans i de avslutande avsnitten då han öppenhjärtigt pratar om sin hiv-diagnos, och får nära kontakt med Carmen D'Alessio, den excentriska kvinnan bakom Studio 54. När han ska klä sig till dragqueen och testa rullskridskodans i Central Park blir det däremot mest tramsig utfyllnad i "Så mycket bättre"-stil.
Redaktör för programmet är Kristin Henriksson som även arbetat med "Hitlåtens historia", och precis som i det programmet ligger det ett oerhört gediget researcharbete bakom "I will survive". Man intervjuar personer som verkligen har något att säga, exempelvis författaren James Arena. Man har grävt i arkiven och hittat underhållande pärlor, som Jacob Dahlins intervju med Donna Summer. Man har träffat allt från legendariska låtskrivare som Nile Rodgers och Gamble & Huff till ögonvittnen från Studio 54 och från Stonewall-upproret i New York 1969. En kulturgärning.
Första avsnittet av "I will survive" sänds i SVT1 onsdagen 22 augusti klockan 21.
Gå till toppen