Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lööf markerar mot NMR

Centerpartiet vill kriminalisera deltagande i våldsbejakande organisationer, som Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Statsminister Stefan Löfven (S) vill utreda om det går att förbjuda den här typen av organisationer.

C-ledaren Annie Lööf vill kriminalisera deltagande i våldsbejakande organisationer, som Nordiska motståndsrörelsen (NMR).Bild: Janerik Henriksson / TT
Under parollen ”Det är allvar nu” valde Centerpartiet att markera mot främlingsfientlighet och rasism. Platsen, Kungsholmstorg i centrala Stockholm – och tidpunkten – var ingen slump. På lördagen har NMR fått tillstånd att demonstrera på samma torg.
– Det här är en presskonferens som jag innerligt hade hoppats att jag inte hade behövt hålla, säger partiledaren Annie Lööf.
– Vi har sett att NMR utnyttjar vår demokratiska valrörelse för att rekrytera röster och väljare och att de hindrar människor att uttrycka sig genom hot och våld.
Annie Lööf föreslår sju åtgärder för att motverka extremistiska organisationer. Men hon anser också att reglerna i ordningslagen ska användas mer för att kunna neka tillstånd.
– Den svenska grundlagen är inte till för att nazister ska få härja på gator och torg. Vi har lagar för yttrandefrihet, men den friheten är inte absolut. Det finns möjlighet i ordningslagen att ställa krav eller till och med säga nej när man exempelvis vet att det gått våldsamt till förut, men det sker inte tillräckligt ofta, säger Annie Lööf.
Stefan Löfven anser att "demokratin måste försvara sig själv".
– Sådana här organisationer (NMR) använder vår demokrati för att i praktiken förgöra demokratin. Det får inte fortgå så det är därför jag vill ha en utredning om hur vi kan förbjuda den här typen av organisationer, säger statsministern till TT.
Gå till toppen