Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maria by Callas: Operadiva med problem

Maria Callas.

Maria by Callas

BIO. DOKUMENTÄR. Frankrike, 2017. Regi: Tom Volf. Med: Maria Callas, David Frost. Barntillåten. Längd: 1.53.

Den grekiskamerikanska operasångerskan Maria Callas (1923–1977) var under många år hett stoff i både dags- och veckopress. Inte enbart på grund av sina musikaliska prestationer på olika operascener världen över utan också på grund av konflikter och bråk, bland annat med chefen för Metropolitan i New York.
Dessutom ökade intresset för hennes privatliv då hon inledde en mångårig relation med den grekiske skeppsredaren Aristoteles Onassis, en av världens rikaste män. De gifte sig aldrig eftersom Callas tvingades vänta på skilsmässan från sin tidigare man. Onassis gifte sig i stället med Jackie Kennedy men återvände senare till Callas. Operasångerskan led i början av sin karriär av ätstörningar efter en hårdbantning inför en roll och hon fick senare återkommande depressioner.
Det finns med andra ord mycket att ta av för den som vill dokumentera Maria Callas liv. Fransmannen Tom Volf väljer att berätta utifrån Callas eget perspektiv. Ett gediget researcharbete resulterar i ett rikt, spännande bildmaterial med filmupptagningar från repetitionsarbeten på olika operahus, filmade konserter, smalfilmer från privata sammankomster och utdrag från en rad olika intervjuer. 1970 hade tv-mannen David Frost ett långt samtal med Maria Callas i New York och det används som ett slags ram för filmen.
Här skildras på traditionellt sätt från A till Ö Maria Callas livsresa. Hon drillades vid musikkonservatoriet i Aten och hölls hårt av sin konservativa mamma. Karriären tog snabbt fart och Maria Callas gjorde bejublade roller ur den klassiska operarepertoaren, där framför allt Bellinis ”Norma” blev en favorit. Att Callas inte alltid var älskad av publiken får åskådaren också klart för sig, men tyvärr inte riktigt varför.
”Maria by Callas” ger långt ifrån någon heltäckande bild av stjärnans bitvis tragiska liv. Ätstörningarna nämns till exempel aldrig men syns tydligt. Gång på gång understryker hon i intervjuer att hon hellre hade velat ha ett traditionellt familjeliv, men att det omöjligt går att kombinera med karriären.
Det är svårt att hitta någon riktig idé bakom filmen som lever högt på musikinslagen och bildmaterialet. Här finns bland annat en del sällan sedda klipp från inspelningen av Pier Paolo Pasolinis ”Medea” (1969) i Turkiet, den enda filmroll Callas gjorde.
”Maria by Callas” har också värde som tidsdokument. Det är till exempel roligt att se hur den till en början manligt dominerade presskåren som ständigt följer henne undan för undan förändras och får allt fler kvinnor.
Gå till toppen