Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Värderingar i fokus när utrikesministern besökte Malmedalen

Sveriges utrikesminister Margot Wallström talade på Malmedalen, under Socialdemokraternas dag, om fyra punkter hon tycker att väljare ska tänka på när de lägger sin röst. Hon menar att hela valet handlar om värderingar i en tid där människors lika värde utmanas.

Katrin Stjernfeldt Jammeh lovordade utrikesministern Margot Wallström för vad hon gjort för svensk utrikespolitik innan hon presenterade Wallström för åhörarna på Malmedalen.Bild: Sara Wizén
– Malmö är en stad med 336 000 invånare och vi representerar 182 nationaliteter, det är nästan ett helt litet FN. Att vi är en av världens mest globala städer gör att det är väldigt tydligt för oss allihop, att vad som än händer runtom i världen påverkar det Malmö eller någon av alla Malmöbor, inleder Katrin Stjernfeldt Jammeh.
En stund senare välkomnar hon Margot Wallström upp på scenen. Det är många på plats i Vänskapsparken på fredagskvällen och utrikesministern möts av applåder och jubel.
Hon talar om utmaningarna: klimatförändringarna som vi fått en försmak av under den heta sommaren, militär kapprustning och kärnvapen, mäktiga mäns makt och klyftor i samhället.
– Men världen är också en underbar plats. En värld som är öppen, där vi kan kommunicera som aldrig förr. Vi har en värld med stor mångfald, och det här är en plats med stor mångfald och det gör den mycket mer spännande och rikare.
Margot Wallström på Malmedalen i Malmö.Bild: Sara Wizén
Margot Wallström säger att det här är ett val som handlar om värderingar.
– Allas människors lika värde utmanas från såväl Sverigedemokraterna som nazistiska grupper, säger hon och påpekar hur viktigt just detta valår är för att stoppa dessa krafter.
En röst på Socialdemokraterna är den enda garanten för att SD inte ska få inflytande, menar Margot Wallström.
Förintelsens överlevare, och människor som invandrat till Malmö och sett extremism på nära håll i sina hemländer, kan vittna om hur snabbt extremism kan växa. Det menar utrikesministern som vill förbjuda nazistiska och rasistiska rörelser.
– De här extremisterna börjar alltid som små grupper som ignoreras eller hånas, men det kan sluta i katastrof. Därför måste vi ta tydligt avstånd från alla former av hat riktade mot människor av en viss härkomst, hudfärg eller religiös åskådning.
Flera Malmöbor tog sig till Vänskapsparken på Rosengård för att lyssna på utrikesministern.Bild: Sara Wizén
Fler applåder till Margot Wallström, som nu börjar prata om hur man ska välja parti att rösta på. Hon talar om fyra frågor som väljare bör svara på innan man bestämmer sig för vilka man ska lägga sin röst på:
1. Vilka värderingar står Margot Wallström för?
2. Vems intressen företräds och vem gynnas av partiets politik?
3. Vad läggs pengarna på och var kommer de ifrån?
4. Hur hänger det ihop?
Utrikesministern berättar att Socialdemokraterna vill värna allas lika. Partiet satsar på välfärden och vill under kommande mandatperiod bland annat lägga 20 miljarder på skolan.
– Vår politik bygger på det starka samhället. Olof Palme beskrev det så här: ”Samhället ska vara starkt så att människor ska slippa vara svaga.” Det bygger på en gemensam välfärdsmodell där alla utifrån förmåga bidrar, och där alla får hjälp när livet så kräver, säger Margot Wallström.
Gå till toppen