Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Södra Sverige behöver ha kvar sina hudläkare

Anna-Lena Hogerud (S) ifrågasätter uppgifterna om neddragningar inom den skånska hudsjukvården.Bild: Sven-Erik Svensson
I en nyligen publicerad undersökning konstateras det att i jämförelse med 62 länder ligger Sverige på fjärde plats när det gäller antalet nya fall av hudcancer i förhållande till folkmängd, fjärde plats! Ett normalt år diagnostiseras 3 000 svenskar med malignt melanom och över 500 dör varje år till följd av sjukdomen. Södra Sverige är hårt drabbat. Trots dessa alarmerande uppgifter så har S-styret, redan i höstas, aviserat om kraftiga neddragningar av specialistläkartjänster inom hud. Detta nämner man inget om när man nu, i valtider, i media, gör reklam för S och framtida satsningar, ingenting.
Under 2017 skrev jag till Anna-Lena Hogerud (S) vid två tillfällen i frågan, 22 april och 5 september. Vid båda tillfällena fick jag svar av patientnämndens ordförande Ann Touré som skrev att hon ”hänvisar till det svar som kommer att lämnas av Anna-Lena Hogerud”. Inget svar har lämnats, ännu, och man kan ju fråga sig varför. Självklart inte roligt att försöka förklara att man planerar neddragningar inom hudsjukvården, skulle rimma illa med den bild av S-styret som man nu försöker måla upp inför valet. Vallöften brukar som bekant förvandlas till målsättningar i samma sekund som vallokalerna stänger. Men att inte svara alls säger egentligen allt.

Bengt Larsson

Svar:

Jag vill först beklaga om det är så att någon skrivelse från dig inte har fått svar från mig. Om du vill är du välkommen att skriva till mig igen så ska jag svara. Jag har däremot svarat på en insändare som du haft inne under förra året.
När det gäller hudsjukvård och cancersjukdomar så håller jag med dig Bengt. Det är ett viktigt område. Vi har infört standardiserade vårdförlopp för 31 olika cancerdiagnoser. Där ingår också malignt melanom. Vårdförloppen är till för att korta tiden mellan välgrundad misstanke om cancer till diagnos och behandling. Arbetssättet ger resultat i Skåne och väntetiderna har kortats inom flera olika cancerområden de senaste åren.
När det gäller att det skulle ha förekommit neddragningar på specialistläkarsidan väcker det en del frågetecken. Enligt de uppgifter jag har går utvecklingen tvärtom i motsatt riktning. Vi har tillsatt ett stort antal ST-tjänster inom hudsjukvård. Syftet är att täcka den brist på specialistläkare som finns idag inom detta område under de närmaste åren.

Anna-Lena Hogerud (S)

Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
Gå till toppen