Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sprickan djupnar i alliansen – L och C öppnar för styre över blocken

Liberalerna och Centerpartiet i Staffanstorp är nu tydliga med att de kan tänka sig ett styre med S och MP. Orsaken: Moderaternas utspel om ett eventuellt samarbete med SD.

Det verkar inte omöjligt att Björn Magnusson (L) , David Wittlock (MP), Yvonne Nilsson (C) och Pierre Sjöström (S) kommer att samarbeta efter valet.Bild: Privat Miljöpartiet Socialdemokraterna
I ett gemensamt uttalande har Centern och Liberalerna gått ut och tydliggjort att de inte kan tänka sig ett organiserat samarbete med Sverigedemokraterna, och inte heller med Vänsterpartiet. Däremot öppnar de för ett styre med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Detta efter att Moderaterna nyligen gick ut och meddelade att de kan tänka sig att styra med SD.
– Det är de som har triggat alltihop, de nämnde inte ett ord innan om detta innan till oss, säger Björn Magnusson (L) om utspelet från M.
Centerns och Liberalernas ställningstagande ser han som "en fullständigt logisk konsekvens av Moderaternas utspel".
– Vi kan inte bara sitta med armarna i kors utan söker ju största möjliga inflytande för vår politik.
Läs också Moderaterna öppna för samarbete med Sverigedemokraterna efter valet
Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) säger att Socialdemokraterna inte är främmande för ett sådant samarbete med Liberalerna och Centern.
– Våra viktigaste frågor är bättre skola och äldreomsorg och fler hyresrätter, där tror vi att vi kan får med oss C och L.
Läs också Borgerlig treklöver vill höja skatten för att satsa på skolan i Staffanstorp – lämnar egen budget
Finns det inte en risk att era väljare blir besvikna om ni samarbetar över de nuvarande politiska blocken?
– Nej, det tror jag inte, eftersom dessa partier också har dessa frågor på sin agenda, säger Pierre Sjöström, och tillägger att han även håller dörren öppen för att styra med KD.
På sin Facebooksida skriver kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) att L och C "bryter" alliansen, och att det blir "allt tydligare att en röst på Liberalerna eller Centerpartiet i Staffanstorp blir en röst på Socialdemokraterna och Miljöpartiet."
Men så långt vill Björn Magnusson inte gå: han säger att det trots allt fortfarande är den nuvarande alliansen som är förstahandsalternativet – så länge som M inte väljer att samarbeta med SD.
– Får vi styra tillsammans med S och MP är det bra, får vi göra det med M så är det ännu bättre. Det politiska innehållet är avgörande för oss.
Och Kristdemokraterna då? Partiets förstanamn Magnus Lunderquist säger till Sydsvenskan att det även för Kristdemokraterna är uteslutet att styra med SD, liksom med V. Men partiet vill inte heller styra med S och MP.
– Det enda vi kan se är ett styre med alliansen i Staffanstorp, säger Magnus Lunderquist, som samtidigt är kritisk till hela debatten om den politiska "spelplanen."
– Vi är inte intresserade av att diskutera den egentligen. Jag tror inte att väljarna är intresserade av det heller.
Det är inte första gången som det finns meningsskiljaktigheter i alliansen. Förra året lyckades partierna inte komma överens om en gemensam budget, vilket ledde till att L, KD och C la fram ett eget budgetförslag.
Gå till toppen