Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Tågkaos i Skåne – brand och elfel orsakade stora förseningar

Fredagen präglades av stora förseningar i tågtrafiken. Ett tåg började brinna mellan Malmö och Lund och trafiken över Bron ställdes in under drygt tre timmar. Senare på kvällen uppstod även ett elfel på Malmö centralstation.

Bangården vid Malmö central. Arkivbild.Bild: Bengt Arvidson
Vid 21.15-tiden uppstod ett elfel på Malmö centralstation. Samtliga tåg från Malmö C blev inställda.
Carl Qvist satt på ett pågatåg från Lund till Malmö när det plötsligt hördes en explosion på taket.
– Vi var vid Slussen ungefär när det kom en blixt från taket medan vi körde och sedan blev det strömlöst. Banarbetare har varit utanför och tittat, säger Carl Qvist.
I samband med elfelet hörde flera läsare av sig till Sydsvenskan och berättade att de hört kraftiga smällar och ljussken från bangården.
Vid 22.16 meddelade Skånetrafiken på sin hemsida att elfelet var åtgärdat och att tågen återigen rullade från Malmö C, men med följdförseningar.
Fredagen präglades av många och långa förseningar i tågtrafiken efter att ett tåg mellan Malmö och Lund började brinna vid 13-tiden. Branden uppstod när det utvecklades kraftig rök vid ett av tågets hjul. Föraren kunde själv släcka branden och klockan 16 öppnades båda spåren för trafik mellan Malmö och Lund.
Det var långa köer till ersättningsbussarna mot Sverige på Kastrup på fredagseftermiddagen.Bild: Läsarbild: Mats Olsson
Vid 19-tiden beslutade Skånetrafiken att tillfälligt ställa in samtliga tågavgångar mellan Malmö och Köpenhamn. Detta för att få bukt med alla trafikstörningar som följdförseningarna gett upphov till. Istället satte man in ersättningsbussar från Hyllie.
Vid 22.30-tiden var tågen över Bron fortfarande inställda. Flera resenärer hörde av sig till tidningen och klagade på bristfällig information.
– Det är smått kaotiskt här, och det finns ingen som vet var bussarna finns. Ordningsvakter och städare försöker hjälpa folk. Här finns ingen från Skånetrafiken, sa en resenär som befann sig i Hyllie vid 19.30-tiden.
Gå till toppen