Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

The miseducation of Cameron Post: Sexrevolt i bibelgruppen

Chloë Grace Moretz, Sasha Lane och Forrest Goodluck.Bild: Njutafilms

The miseducation of Cameron Post

BIO. DRAMA. USA, 2018. Regi: Desiree Akhavan. Med: Chloë Grace Moretz, Sasha Lane, Forrest Goodluck, Jennifer Ehle. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.43.

Att tonåren är den tid då vi utsätts för all djävulens ondska och väljer väg i livet vet väl alla? I alla fall är det detta tonåringarna i Cameron Posts bibelstudiegrupp får tryckt ner i halsen. Men för Cameron (Chloë Grace Moretz bästa rollprestation hittills?) blir det ändå för svårt att motstå den läckra Coley, och de två tjejerna hinner knappt lämna gruppen innan de är involverade i intensivt hångel i Camerons hall.
När paret till slut upptäcks under en het stund i bilen under den trista skolbalen skickas Cameron – av sin religiösa moster, som hon bor hos sedan föräldrarna gått bort i en olycka – iväg på korrektionsanstalt. Eller, för att ta en finare beskrivning: hon blir lärjunge på ”Guds löfte”, ett slags ungdomsläger vars specialitet är att omvandla osunda homosexuella till sunda heteroungdomar.
Där finns pastor Rick, själv med ett förflutet som gay, hans syster Dr Lydia Marsh (Jennifer Ehle), som påminner om en klassisk Disneyskurk, eller kanske mamman i ”Carrie”.
Camerons medlärjungar är en disparat samling unga som på olika sätt kämpar med sig själva eller mot anstalten. Präktiga rumskompisen Erin, vars enda last verkar vara att hon inte kan få nog av tv-gympan (det är 1990-tal) med ett slags kristen Susanne Lanefelt. Hjälpsamma, finkänsliga Mark. Och så de som blir Camerons närmaste vapendragare: kaxiga Jane och coola Adam, med stor passion för hiking, eftersom de då får tillfälle att skörda marijuanaodlingarna i skogen.
Detta kan låta som en svartvit historia. Men ”The miseducation of Cameron Post” lyckas med konststycket att nyansera i princip alla karaktärer och göra dem trovärdiga. Cameron och hennes vänner slits mellan att verkligen försöka ändra på sig själva och att göra revolt. Pastorn mellan djupa tvivel och tron på sin förmåga att bota. För vissa blir dock den känsla av själväckel som framkallas under terapin outhärdlig, vilket blir den slutgiltiga katalysatorn för historiens slut.
Desiree Akhavan har regisserat en lågmält opretentiös men samtidigt urstark film (och än en gång bevisas att kvinnliga regissörer är outstanding på bra sexscener). Den må utspela sig på 1990-talet, men den här typen av konversionsterapi praktiseras även idag. Och med de reaktionära krafter som växer i världen och Sverige blir filmen därför ett politiskt ställningstagande av bästa sort.
Gå till toppen