Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Vänsterpartiet i Lund: Vi kommer inte att acceptera några nedskärningar

Sätt ett stopp för nedskärningarna inom skolan och förskolan. Det är Vänsterpartiets viktigaste vallöfte i Lund.
Partiet levererar också ett ultimatum till de forna koalitionskamraterna S och MP: Ska ni få vårt stöd måste det bli ett slut på de generella besparingarna.

Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson och Mats Olsson presenterar partiets valprogram.Bild: Ingemar D Kristiansen
Jämlikhet är Vänsterpartiets centrala paroll i årets val. Och i Lund sätter partiet skolan och förskolan allra främst, enligt Hanna Gunnarsson, V:s toppnamn i både det lokala fullmäktigevalet och på riksdagslistan.
– Det är där vi bygger jämlikhet. För oss är det otroligt viktigt att vi stoppar nedskärningarna i skolan, säger hon.
Partikamraten Mats Olsson är kritisk till andra partier, som talar om satsningar på skola och förskola, men inte vill lägga in mer pengar.
– Man kan inte prata om mindre grupper i förskolan om man inte är beredd att sätta till de resurser som behövs. Man kan inte prata om att satsa på skolan och sedan skära ner år efter år, säger han.
V ser det också som en jämlikhetssatsning att skapa en kommunal beställningscentral för färdtjänsten.
– Färdtjänsten fungerar inte och har inte fungerat på många år, säger Hanna Gunnarsson.
En beställningscentral i kommunal regi skulle göra att lokalkännedomen hos operatörerna ökade, och då skulle problemen minska, menar V.
Partiet vill satsa på biblioteken, och gärna nyöppna både på Järnåkra och Nöbbelöv.
V lovar även att arbeta för att jämställa lönerna inom kommunen.
– Vi vill lyfta de kvinnodominerade yrkesgrupperna, som undersköterskor, barnskötare och vårdbiträden. Nu är det ofta differenser på 3 000-4 000 kronor mellan manligt och kvinnligt dominerade yrken i kommunen, säger Mats Olsson.
Vänsterpartiet lämnade den styrande koalitionen 2015. Men efter valet vill man gärna få styra Lund igen och handen sträcks ut till de forna koalitionspartnerna.
– Vad gäller Socialdemokraterna och Miljöpartiet är allt förlåtet för vår del. Det enda vi bryr oss om är politikens innehåll, säger Mats Olsson.
Men V:s stöd kommer inte gratis. De ”generella effektiviseringskrav” som förts in som en grund i budgeten, och som i praktiken betyder att alla kommunala verksamheter tvingas spara mellan 1 och 2 procent varje år, måste bort.
– Vi kommer inte gå med på några nedskärningar i välfärden i Lunds kommun. Det är det viktigaste för oss när vi sätter oss i ett styre. Och det är det som har skilt oss från S och MP den här mandatperioden, säger Hanna Gunnarsson.
Fakta

Några andra V-löften

* Genomför sex timmars arbetsdag på försök på två äldreboenden.

* Avskaffa delade turer.

* Stoppa rivningarna av historiskt viktiga hus.

* Nej till att plocka ut mer pengar ur LKF.

Gå till toppen