Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Välbesökt ölfestival med både kännare och glada amatörer

Stämningen var gemytlig när Brewskivalen i Helsingborg drog igång under fredagen. Festivalgeneralen Hanna Gustavsson var särskilt glad över att ölnördarna inte dominerar i publikhavet.

Köande besökare fick smaka på ett rejält regn innan grindarna slogs upp och solen värmde på den tredje och mest välbesökta Brewskivalen. Helsingborgs egen ölfestival som lockar 8 000 besökare under tre dagar.
– Kompisar var här förra året och tyckte att det var bra, säger Kajsa Olofsson från Stockholm som gör sitt första besök.
Anna Lundgren Olofsson och Kajsa Olofsson besökte sin första Brewskival.Bild: Sven-Erik Svensson
Hon dricker en Berliner (torr och syrlig öl), medan kusinen Anna Lundgren Olofsson från Helsingborg dricker en dansk öl som heter Santa Rabarbera. Båda gillar att man testar i små doser.
– Det är en rolig grej att prova på olika. Egentligen är jag ingen öldrickare och på krogen kan man sitta med mycket kvar i glaset, säger Anna Lundgren Olofsson.
Festivalgeneralen Hanna Gustavsson borde vara stressad när allt precis har rullat igång. Men istället verkar hon gå runt och småtrivas.
Festivalgeneralen Hanna Gustavsson kände sig helt lugn en timme in på festivalen.Bild: Sven-Erik Svensson
– Jag är helt lugn. Det är så roligt att vi har mycket lokalt folk och inte bara ölnördar. Det blir bra stämning och inte så långa köer till vissa hajpade bryggerier, säger hon.
Hon berättar att flera av de amerikanska bryggerierna på plats är betydligt mer erfarna och större än de svenska.
– De har ofta funnits i 20 år och är större än vad vi skulle kalla mikrobryggerier. Men det viktiga är hantverket, att det är äkta råvaror och ingen pastörisering, säger hon.
Har du några egna favoriter?
– Fonta Flora från USA är ren magi. Sedan har vi Green Bench också från USA och Morgondagens från utanför Göteborg, säger Hanna Gustavsson.
Mårten Pålsson från Malmö står plötsligt ensam i ett tält. Kompisarna som vill testa många olika öl håller hög fart.
Mårten Pålsson får räknas in i gruppen ölkännare.Bild: Sven-Erik Svensson
– Jag gör det mer långsamt, medan de springer runt och provar allt, säger han och berättar att det blir några ölfestivaler per år.
– Vissa bryggare vill jag träffa igen för att se vad de har för nytt. Det finns många som gör jättebra ny öl, säger han.
Helst vill Mårten Pålsson ha mörk öl, men testar även annat.
– Här får man en möjlighet att hitta bryggerier som aldrig lanseras i Sverige, säger han.
En helt annan typ av besökare hittar vi vid ett bord i ett av de större tälten.
– Det är skoj att prova och jag chansar, det är lite lotteri, säger Kaj Andersson från Mörarp.
Roger Göransson, Helen Göransson, Cecilia Nilsson, Carina Andersson och Kaj Andersson hade lämnat Mörarp för ölfestivalen i södra delarna av Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Kompisen Roger Göransson tycker också att det roligt med lite annorlunda öl och säger att han har fått smak för IPA (överjäst öl med extra mycket humle och malt).
– Jag tog en med ananassmak, säger Carina Andersson.
Var det gott?
– Nej, säger hon och muntra miner sprider sig runt bordet.
Totalt är 88 bryggerier på plats. Ungefär hälften svenska, ett stort antal från USA och sedan ett eller några stycken från ytterligare 15 länder.
En nykomling är Ödåkra brygghus, som startade i juni i fjol och som började brygga så sent som i mars i år.
Björn Lindgren och Ödåkra Brygghus är nykomlingar på festivalen.Bild: Sven-Erik Svensson
– Här finns väldigt bra bryggerier och det är roligt att få vara med. Här finns många som kan upptäcka oss. Vi har väl inga öl som sticker ut, inga suröl (spontanjäst öl), men vi har en vattenmelonöl, säger delägaren Björn Lindgren.
Hur får du fram en ny smak?
– Vi har ett grundrecept och sedan ändrar man på något, exempelvis humlesort eller maltsort. Det vi båda gillar går vi på, säger Björn Lindgren.
Ett av landets mer erfarna bryggerier – Nynäshamns ångbryggeri, grundat redan 1997, har ett annat angreppssätt när nya smaker tas fram.
– Renlighet. Det är så lätt att få in infektioner och då blir det fel smak. När man brygger städar man 90 procent av tiden. Och så måste man hålla reda på råvarorna, säger Marcus Wärme.
Kollegan Andreas Klässman bjuder på fler detaljer:
– Humlen har olika smak. Vill du ha ett fruktigt eller gräsigt öl? Du väljer humle efter vilken typ av öl du vill göra. Sedan påverkar malten och kryddorna.
Efter drygt 20 år i branschen är bryggeriet välkänt och många minglade runt ölkranarna.
– Här kör alla med surt och fruktigt. Vi sticker ut eftersom vi kör på lager. Det är roligast att brygga eftersom man inte kan dölja några smaker, säger Andreas Klässman.
Nicki Ejdstam, Eksjö, Nike Berglund, Växjö och Lottie Ejdstam, Malmö testade en öl som smakade hockeypulver. Annars är suröl en favorit och bryggeriet Omnipollo från Stockholm något som ska kollas upp under kvällen.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen