Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wester håller i demokratifestival utanför Liberiet

Kommunvalet i Lund hamnar i fokus när idéverkstaden Skånemotor arrangerar en demokratifestival i Lund. Med start på måndag samtalar två Lundaprofiler med toppolitiker, en åt gången, från de tio partierna i kommunfullmäktige.

Förhoppningen är tio engagerade samtal där lokala frågor varvas med globala perspektiv och där dagsaktuella angelägenheter sätts i de kommande generationernas perspektiv.
– Här erbjuds möjligheter till retoriska piruetter och ohämmat röstfiske, säger Johan Wester som leder samtalen tillsammans med Mats Nilsson.
Samtalen ska ske med glimt i ögat. För humor, menar samtalsledarna, är viktigt i en demokrati.
– I Lund finns en tradition att kunna förena allvar med skratt så vi söker bägge delar.
Demokratifestivalens syfte är att vårda och uppmuntra det goda och engagerade samtalet.
– Vi lever i tider då demokratin ifrågasätts och där nättroll och andra tvivelaktiga krafter rör på sig. Många upplever att tonen hårdnar i samhället. Tiden att luta sig tillbaka och lita på att allt bara fungerar är förbi. Vi kan inte ta demokratin för given. I stället måste vi se politiken och politikerna som verktyg för förändring - en positiv kraft i vårt samhälle, säger Johan Wester.
De tio samtalen som hålls vid Liberiets gavel intill Domkyrkan under tio dagar, inleds nu på kl 12.15 måndag den 27 augusti och pågår hela veckan samt veckan därpå.
Gå till toppen