Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Barn måste få slippa ensidig religiös påverkan i skolan.”

Det är illa nog att barn inte får en objektiv och allsidig undervisning. Det är långt värre om barn isoleras och knappt får chansen att träffa människor som har andra livsåskådningar. Det skriver Magnus Timmerby, ordförande för Humanisterna syd.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Även om svensk lag förbjuder konfessionella inslag i undervisningen finns det religiösa skolor i Sverige där bön och annan religiös fostran är inbakade i elevernas skoldagar.
Skolinspektionen har flera gånger kritiserat religiösa skolor för att de har konfessionella inslag. Till exempel har det kristna Andreasgymnasiet i Solna kränkt homosexuella och förmedlat ovetenskaplig information om evolutionsteorin. Den av Plymouthbröderna kontrollerade Laboraskolan i Hylte har censurerat skollitteratur, isolerat sina elever och hindrat flickor i deras studier. Den islamiska Al-Azharskolan i Vällingby har delat upp pojkar och flickor utifrån kön på skolbuss och i gymnastiken (det senare med godkännande av Skolinspektionen). I en del skolor får tjejer inte cykla eller dansa på rasterna, något som strider mot läroplanens anda att skolan ska främja jämställdhet.
Det är illa nog att barn inte får en objektiv och allsidig undervisning. Det är långt värre om barn isoleras och knappt får chansen att träffa människor som har andra livsåskådningar.
Det är fel att separera barn utifrån livsåskådning och ge dem en ensidig religiös fostran. Istället bör strävan vara en blandad skola, där barn får möta både kamrater och lärare med olika bakgrund. Vad som behövs är en skola för olika.
Barn har rätt att själva få söka, välja och forma sin egen livsåskådning. Enligt FN:s barnkonvention har barn rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. För några månader sedan beslutade riksdagen att göra barnkonventionen till svensk lag.
I Europakonventionen, som också är svensk lag, står det visserligen att föräldrar har rätt att skola in sina barn i den livsåskådning de valt. Men faktum är att den allmänna och skattefinansierade skolan är till för barnen – inte för föräldrarna. Och föräldrar har fortfarande stora möjligheter att ge sina barn en religiös fostran och skicka dem till exempelvis söndagsskola eller koranskola på fritiden.
Humanisterna har inför valet frågat partierna var de står när det gäller religiösa friskolor. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill stoppa konfessionella friskolor. Kristdemokraterna och Miljöpartiet vill tillåta, som i dag. Moderaterna och Centern vill tillåta, men ha bättre kontroll. Liberalerna och Sverigedemokraterna vill tillåta, men stoppa nyetablering.
Bland väljarna vill en stor majoritet se ett förbud mot konfessionella friskolor, enligt en undersökning som Novus genomförde i fjol på uppdrag av Humanisterna.
Barn måste få slippa ensidig religiös påverkan i skolan. Stoppa religiösa friskolor.
Skolan ska vara en demokratisk mötesplats för kunskap och lärande som gör världen större och mer nyansrik – inte mindre och mer svartvit.

Magnus Timmerby

Magnus Timmerby är ordförande för Humanisterna syd.
Gå till toppen