Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Jonas Sjöstedt: ”Vi är medborgare, inga lönsamhetskalkyler”

Vänsterledaren fokuserade på klassklyftor – och hur han vill utjämna dem – under sitt tal på Malmedalen.

Under lördagen höll Jonas Sjöstedt tal på Malmedalsveckan i Vänskapsparken i Rosengård.Bild: Hussein El-alawi
När Jonas Sjöstedt gör entré på Malmedalens scen har ett hundratal personer strömmat till, i ett annars ödsligt festivalområde denna politikfestivalens åttonde dag.
Vänsterledaren både inleder och avslutar sitt tal med en och samma vision: han säger att han drömmer om ett Sverige där alla sexåriga barn "knatar iväg till förskoleklass" och har samma förutsättningar att bli vad de vill.
Så är det inte idag, säger Sjöstedt och lägger ut texten om skolan:
– Redan i skolvalet sorteras människor.
– Det vet varenda förälder i Sverige. Om skolan inte är bra tar vi vårt barn och flyttar det till en annan skola. Och så lämnar vi de andra barnen bakom oss, så får de klara sig bäst de vill. Jag vill ha ett samhälle där inte bara mitt barn, utan alla barn, har en bra skola.
Vägen dit? Slopa det fria skolvalet, menar Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt säger med eftertryck att välfärden inte ska bli en marknad. Vård och omsorg ska också värnas från vinstintressen.
– Vi ska vara medborgare, inte lönsamhetskalkyler, säger han, och möts av jubel och applåder från åhörarna.
”Det ska inte synas på ett leende om man är rik eller fattig i Sverige”, säger Sjöstedt och fyrar av ett vallöfte: högkostnadsskydd för tandvård.Bild: Hussein El-alawi
Hans lägesrapport över landet Sverige lyder:
– Hur kommer det sig att Sverige gick från att vara ett av världens mest jämlika länder till att bli ett skatteparadis för de rikaste?
Jonas Sjöstedt slår sig för bröstet och säger att hans parti är det enda ”som har en sådan politik för jämlikhet, med reformer som gör att vi bygger ut välfärden”. Han passar också på att ge några konkreta vallöften:
• Högkostnadsskydd för tandvård. ”Det ska inte synas på ett leende om man är rik eller fattig i Sverige”.
• Höj lönen inom kvinnodominerade låglöneyrken inom bland annat barnomsorg och äldreomsorg. ”Vi för också en feministisk politik. Vi vill se en ekonomisk utjämning mellan kvinnor och män”.
• Gratis avgifter i kulturskolan. ”Varenda unge som vill spela gitarr eller dansa ska aldrig förlora förhandlingen vid middagsbordet".
Reformerna som Vänsterpartiet vill göra kräver att de ”rika betalar mer”, säger Jonas Sjöstedt från scenen.
– Idag kan en miljardär betala lägre skatt än den som jobbar som busschaufför. Och det är samma fastighetsavgift oavsett om man har ett slott eller en koja. Vi ska ha ett skattesystem där de starkaste betalar mer, och där de som har ont i ryggen betalar mindre.
Han kritiserar regeringen på flera punkter, bland annat för att den inte "vågade röra RUT-avdraget” och därmed låter miljardärer göra avdrag för städning i sina hem.
– Men vi lyckades få bort RUT-avdragen för cocktailpartyn i hemmet och för inomhuspooler, säger Vänsterledaren och ler.
Slutet av sitt tal ägnar Jonas Sjöstedt åt att marknadsföra Vänsterpartiet som ett feministiskt parti, och ett parti som också tar klimatfrågan på allvar, med förslag som avgiftsfri kollektivtrafik och att det ska vara billigare att åka tåg än flyg.
Och om valnatten som närmar sig allt mer säger han:
– Jag hoppas vi kan räcka lång näsa till Kristersson och Åkesson på valnatten. Jag vill inte ha deras kalla högerpolitik.
Gå till toppen