Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Låt nazisterna hållas – utanför centrum.

Bild: Fredrik Persson
Två veckor före valet, under en intensiv dag med över hundra olika arrangemang enbart i Stockholm, lyckas en perifer nazistisk våldssekt på lördagen stjäla nästan all uppmärksamhet.
Nordiska motståndsrörelsen, NMR, hade fått polistillstånd för att demonstrera på Kungsholmen i Stockholm. Men den planerade marschen avblåstes. Enligt nazisterna själva i protest mot att de inte fått den mer centrala mötesplats och marschväg de själva önskat.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) var på plats vid en av avspärrningarna och uttryckte för Ekot sitt missnöje över att ordningslagen inte "fungerar".
Statsminister Stefan Löfven (S) skrev på Facebook under lördagen att regeringen "påbörjat arbetet med att förbjuda nazistiska organisationer. Jag vill stoppa dem från att marschera på våra gator och torg".
Moderaterna vill göra det straffbart att delta i en våldsbejakande organisations verksamhet, Centern likaså. KD vill förbjuda nazistiska organisationer.
Nazisterna är dödligt farliga för enskilda individer. Flera i NMR är dömda för våldsbrott. I Sundsvall inleddes i veckan en rättegång mot en nazist som kartlagt journalister och som är misstänkt för förberedelse till mord. Förra sommaren dömdes tre nazister för bombdåd vid ett flyktingboende i Göteborg där en person fick livshotande skador.
Att NMR skulle utgöra ett hot mot den svenska demokratin är däremot svårt att tro. Renodlat nazistiska rörelser har alltid varit ett perifert fenomen i svensk politik. Det kan vara värt att påminna om att nazistiska Svenskarnas parti, så upphaussade inför valet 2014, då bara fick 0,07 procent, eller 4189 röster. I maj året därpå lades partiet ner.
Nazisterna parasiterar på den demokrati de vill avskaffa. Genom den avsky nazismen väcker får gruppen uppmärksamhet. Det innebär inte att alla medel för att bekämpa NMR och andra extrema grupper är lämpliga. Den grundlagsfästa yttrande- och demonstrationsfriheten är demokratins hörnsten och tillkommer alla, oavsett ideologi. Att börja nagga dessa friheter i kanten, som flera riksdagspartier nu talar om, bör undvikas.
Åsikter går inte att förbjuda. Organisationer som klassas som olagliga brukar ömsa skinn och dyka upp under ny beteckning, på samma sätt som NMR ersatt hakkorset med tyrrunan som symbol.
Polisen kritiseras för att den väljer att göra en generös tolkning av demonstrationsfriheten. Men det bör polisen göra när det gäller just en grundlagsfäst rättighet.
Därmed inte sagt att dagens lagstiftning är perfekt utformad och avvägd. Att ha rätt att yttra sig innebär inte en absolut rätt att yttra vad som helst – hets mot folkgrupp är straffbart. Demonstrationsfrihet måste inte innebära en rätt att demonstrera när och var som helst.
Om lagen inte kan förhindra att en liten våldsbejakande, rasistisk sekt lamslår stora delar av Stockholms innerstad, bör den lagen kanske ses över.
En lämplig utgångspunkt kan vara:
Låt nazisterna demonstrera men ge dem inte bättre platser – eller mer uppmärksamhet – än de förtjänar.
Gå till toppen