Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Så ska fler välja cykel och tåg i Kävlinge

Genom kampanjer, lånecyklar och tävlingar ska Kävlinge kommun få flera att resa hållbart. Ett program för hållbart resande har tagits fram av tekniska nämnden och ska nu ut på remiss.

Att ha fungerande cykelställ är viktigt för att fler ska välja tåg istället för bil. Arkivbild.Bild: Magnus af Geijerstam
– Vi är ett väldigt bilburna, Kävlinge ligger högre än genomsnittet i Skåne. En stor andel av resorna görs med bil, säger Johan Ericsson (M) som är ordförande i tekniska nämnden.
De har nu tagit fram ett förslag hur detta kan brytas. Förslaget ska ut på remiss så att andra nämnder, Region Skåne, Skånetrafiken, Trafikverket samt grannkommuner och Malmö Stad får tycka till om detta.
– Det finns många aspekter till varför välja bort bilen: dels miljöskäl, dels folkhälsoskäl och även trafikmässiga skäl, säger Johan Ericsson.
"Programmet om hållbart resande är intressant, för det handlar om kommunens vilja" säger tekniska nämnden Johan Ericsson (M).Bild: Ingemar D Kristiansen
Kävlinge kommun anses ha goda förbindelser med kollektivtrafiken, med två - snart tre- pågatågsstationer och ett väl utbyggt cykelnät – som ska byggas ut ytterligare.
Programmet fokuserar på att påverka attityder och få fler att upptäcka fördelarna med hållbara resor.
– Det kan handla om att vi startar en tävling om hur många som cyklar till skolan, istället för att bli körda i bil till skolan. Vi lånar även ut elcyklar så att man upptäcker vilken skjuts cyklandet får av det, säger Johan Ericsson.
– Det handlar klart också om att vi måste se till att det fungerar bra att resa kollektivt, det gör vi bland annat genom att vi nu bygger tvåvånings cykelställ vid stationen i Kävlinge.
Andra sätt att påverka kan vara parkeringsavgifter och att ta fram en cykelkarta, skriver man.
När förslaget varit ute på remis kommer det upp till beslut senare i höst.
Här finns hela förslaget.
Fakta

76 procent väljer bilen

Andelen bilresor i Kävlinge kommun är 76%, vilket är högre än exempelvis Eslöv (65%), Landskrona (57%), Lomma (70%) och Lund (39%).

Kävlinge kommun är en pendlingskommun med framförallt en stor utpendling till arbetsplatser i andra kommuner. Antalet utpendlare är cirka 10 200. Antalet inpendlare är knappt 3500.

Trafikflödet i höjd med Löddeköpinge är ca 44 000 fordon per dygn.

Källa: Program för hållbart resande, Kävlinge kommun 2018

Gå till toppen