Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Slut på semestern – dags att vabba

Nu kan det bara bli sämre. I varje fall när det gäller virus och att vara hemma med sjukt barn. Med skolstarten stiger antalet föräldrar som vabbar i en brant kurva.

Snart dags att vabba igen. Arkivbild.Bild: Isabell Höjman/TT
– Någonstans i slutet av augusti börjar vabbandet öka när skolorna börjar och så ökar det under hela hösten och är som högst någon gång mellan januari och mars. Den absoluta toppen brukar vara i januari. Det är identiska säsongsmönster varje år, skulle jag vilja säga, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
Kurvan ser ut ungefär som kurvan över hjärtslagen på en EKG-maskin. En spetsig topp i februari följt av ett snabbt fall mot botten under sommaren för att stiga lika kraftigt igen på hösten.
– Det är mest vanliga förkylningar det handlar om. Det kan vara magsjuka, men det beter sig lite mer olika. Förkylning är det vanligaste, säger Eva Sundman, skolsköterska i Luleå.
Annars vänder sig barn till skolsköterskan av alla möjliga skäl. Men även om det handlar om nya, för kroppen okända, virus går det att undvika smitta.
– Det viktigaste man kan göra är att tvätta händerna. Efter att man varit på toaletten och innan man går och äter. Då kan man skydda sig lite grand i alla fall. Många har den rutinen på skolorna också, säger hon.
På hälso- och sjukvårdens sajt 1177 varnas även för löss. De trivs visserligen bäst under sommaren men sprids bättre under skolans terminer vilket betyder att det ofta blir fler som får ohyran tidigt på hösten. Därför hålls i början av hösten också en nationell avlusningshelg.
– Vi uppmanar föräldrar att gå igenom sina barns hår och luskammar. Det är för att minska att lössen bara snurrar runt. När man kommer tillbaka till skolan är man mer inomhus och närmre varann. Då ökar just löss, säger Eva Sundman.
Fakta

Förkylning och skolstart

Den gångna veckan har folk i Stockholmsområdet ställt frågor till sjukvården om: Irritation i ögon, kräkningar, öronvärk hos barn. Och om diarré, halsont och getingstick hos vuxna.

Råd för att undvika virus, förkylning och influensa: Tvätta händerna ofta och ordentligt. Särskilt inför måltider.

Hur ser det ut med immunförsvaret? Varierad mat, sömn, regelbunden fysisk träning stärker immunförsvaret. Rökning och alkohol kan skada.

Råd för att undvika att smitta andra: Tvätta händerna ofta. Nys i armvecket. Använd pappersnäsdukar för engångsbruk och släng dem i en plastpåse som går att stänga igen. Undvik att ta andra i hand och håll ett visst avstånd till andra.

Källa: 1177

Gå till toppen