Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stor polisinsats bevakade nazister

En stor polisinsats bevakade nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration på Kungsholmstorg i centrala Stockholm. Flera hundra antirasistiska demonstranter samlades samtidigt bakom avspärrningar några kvarter bort.

Båt med NMR-flagga utanför riksdagshuset i Stockholm.Bild: Pontus Lundahl/TT
Delar av Kungsholmen var under belägring på lördagen.
Nazisterna hade även fått tillstånd till en gående demonstration, men de struntade i att gå den planerade marschvägen. NMR-företrädare hävdade att gruppen inte hade fått den plats och den marschväg i de mer centrala delarna av Stockholm som organisationen egentligen ville ha. Demonstrationen blev därför stillastående.
Under en högljudd ramsa, ackompanjerad av trumma, räknades de som NMR kallar "folkförrädare" upp. Det rörde sig om namn på ett stort antal politiker från höger till vänster.
Samtidigt åkte tre NMR-anhängare runt i en liten gummibåt vid riksdagen, med en flagga och ett förinspelat tal.
En antirasistisk motdemonstration huserade vid Kronobergsparken och den samlade några hundra personer enligt polisen. Även vid de olika avspärrningarna på gatorna som leder fram till Kungsholmstorg samlades motdemonstranter. En bit in på Scheelegatan stod ett par hundra människor och skanderar "Inga nazister på våra gator".
Polisen hade tidigt på lördagskvällen ännu ingen siffra över antalet personer som har frihetsberövats.
– De tillståndsgivna demonstrationerna har kunnat genomföras utan ordningsstörningar, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen.
När NMR-demonstrationen var över lämnade nazisterna platsen med tunnelbanan. Några stationer bort packade de under polisbevakning in sina saker i bilar och åkte iväg utan några sammanstötningar med motdemonstranter.
Under fredagskvällen och natten till lördagen omhändertog polisen minst sju personer runtom i landet med stöd av utlänningslagen.
– Man gjorde bedömningen att de utgjorde en risk för ordning och säkerhet, säger Lars Byström.
Han vill inte säga vilka länder de omhändertagna kommer ifrån eller vilken gruppering de tillhör.
Säkerhetspolisen bidrog med information till Stockholmspolisen under nazistdemonstrationen.
– I den här situationen ser vi till att underrättelser och annat kommer polisen till hands och så att de kan arbeta vidare utifrån det, säger Karl Melin, presschef vid Säkerhetspolisen.
Det var trångt på gatorna i Stockholm. Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) höll en demonstration med Norra Bantorget som utgångspunkt. I Kungsträdgården var det en stor koreansk kulturfestival och mellan Vasaparken och Humlegården skedde en djurrättsmarsch.
Dessutom hölls en stor demonstration för strejkrätten på Norra Bantorget under parollen "Strike back". Där blev det under en kort stund stökigt mellan demonstranter och polis.
Gå till toppen