Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Sverigedemokraterna har en förvrängd syn på demokrati.”

Demokrati innebär inte att majoriteten rakt av kan bestämma sig för att köra över en minoritet. Det skriver Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö.

Niels Paarup-Petersen är gruppledare för Centerpartiet i Malmö.Bild: Hussein El-alawi
Sverigedemokraternas regionråd i Region Skåne, Patrik Jönsson, hävdar att för SD är demokratin helig (Aktuella frågor 22/8). Det låter ju bra. Men verkligheten är att Patrik Jönsson och Sverigedemokraterna har en förvrängd syn på demokrati.
I motsats till vad Patrik Jönsson verkar tro mäts inte demokrati i antalet folkomröstningar eller enkäter.
Man mäter demokrati i synen på människor, i hur minoriteter behandlas, i likhet inför lagen, i människors frihet.
Demokrati innebär inte att majoriteten rakt av kan bestämma sig för att köra över en minoritet. Demokrati kräver att man respekterar människors grundläggande fri- och rättigheter.
Patrik Jönsson försöker förleda väljarna genom att påstå att Centerpartiet inte står upp mot organisationer som hotar demokratin. Att hävda det är löjeväckande, något alla som såg Annie Lööfs agerande mot nazister i Almedalen kan skriva under på.
Centerpartiet vill kriminalisera samröre med terrororganisationer och stödjande av terror, samt förbjuda att offentliga medel går till organisationer som sprider våldsbejakande budskap. Oavsett om det är nazister, vänsterextrema, islamister eller någon annan som står bakom.
Patrik Jönsson kritiserar Centerpartiet för att ha haft öppna och transparenta diskussioner om partiets och politikens utveckling. Jag förstår att en sådan öppenhet är utesluten i SD, men jag är glad att vi har den i Centerpartiet och att vi är den starkaste liberala kraften i Sverige.
Jag undrar fortfarande hur Patrik Jönsson ser på att hela SD:s regiongrupp applåderade när en SD-politiker från talarstolen påstod att Region Skånes muslimska medarbetare vill mörda alla icke-muslimska kollegor och patienter?
Kanske behövs inget svar. På Youtube kan man både se och höra hur Sverigedemokraterna agerar.
Klappsalvorna från Patrik Jönssons händer kommer kunna höras i all evighet och borde runga hela vägen från regionfullmäktige i Kristianstad till kommunfullmäktige i Staffanstorp där Moderaterna vill samarbeta med SD. Med den synen på människor som lever och jobbar i Sverige borde det vara omöjligt för alla partier att samarbeta med SD.

Niels Paarup-Petersen

Gå till toppen