Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Vårdanställda, stressade elever och transpersoner i fokus i Fi:s valplattform

Sex timmars arbetsdag inom vård- och omsorg, kunskapslyft om transpersoners villkor och kommunal generositet mot ensamkommande unga. Det är frågor som Feministiskt initiativ går till val på.

”Vi är övertygade om att vi har påverkat otroligt mycket och att vi har väckt andra partier i frågor som har missats”, säger Maja Grubelic utanför partiets valbod i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Feministiskt initiativ kom in i kommunfullmäktige i Lund 2014 efter att ha fått 3,62 procent av rösterna. Det räckte till två mandat. En lång period har partiet dock i praktiken haft tre platser i fullmäktige sedan tidigare miljöpartisten Joakim Månsson Bengtsson blev politisk vilde och röstade med Fi.
När Fi:s förstanamn Maja Grubelic får frågan om vad i valplattformen som är nytt förklarar hon att huvuddragen är desamma som tidigare.
– Vi har förfinat och förtydligat oss utifrån kunskap och erfarenhet. Vi har lagt tre egna budgetar och har mer att luta oss på som inte är åsikter och ideologi, utan som är faktabaserat.
Partiet satsar på Lund som en ”inkluderande” stad. Det märks genom värnandet av HBTQia:gruppens rättigheter, där certifiering inte är att gå tillräckligt långt. Det syns också på punkten om amnesti för asylsökande som väntat länge. Oavsett ”krux” med nya gymnasielagen vill Fi se lokal empati i handling.
– Det finns inga hinder för att Lund som stad sätter en högre standard. Vi kan ta ett beslut gemensamt att Lund fortsätter att ta ett ansvar.
I skolan vill Fi satsa på elevhälsan och på förebyggande insatser för att minska blivande gymnasieelevers stressnivå kopplat till högt söktryck i Lund.
Partiet vill börja vägen mot 30-timmarsvecka i arbetslivet med att införa sextimmars arbetsdag inom två verksamheter i vård och omsorg i Lund.
– Utvilad personal får högre livskvalitet. Det ger brukarna en god kvalitet på insatserna och ökar sysselsättningen när fler kommer in i arbetslivet.
Miljö och klimat är enligt Maja Grubelic den allra viktigaste frågan.
– Utan ett klimat som är hållbart har vi ingenting.
Hon tror att Fi i Lund har ”väldigt goda” förutsättningar att klara den nya tvåprocentsgränsen för att komma in i fullmäktige. Partiet räknar med starkt stöd från studenter. En osäkerhet är vilka som flyttat ut och vilka som flyttat in sedan senaste valet.
– 2014 hade vi ingenting att visa på att vi gjort. Nu kan vi säga att ”alla de här sakerna har vi åstadkommit med få mandat”. Med fler kan vi göra mer.
Vilka kan ni tänka er att samarbeta med efter valet?
– Ett bra förslag är ett bra förslag. Där är vi pragmatiska.
Vilka vill ni inte samarbeta med?
– Sverigedemokraterna. Vi delar inte samma världsbild.
Fakta

Fler punkter från Feministiskt initiativs valmanifest

Ge kommunala bolaget Kraftringen direktiv om produktion av 100 procent förnybar energi.

Gör kommunens fordon partikel- och fossilfria.

Ta bort vinstuttaget från LKF, Lunds kommunala bostadsbolag, för att utöka och bevara allmännyttan.

Gå till toppen