Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Fjellman: Värner Rydénskolans elever och alla Malmöbor förtjänar bra svar av partiernas toppnamn

Elsa Ramani accepterar inte att över hälften av niorna på hennes skola saknar gymnasiebehörighet på skolavslutningen. Politikerna måste fixa det, säger hon.
Skolresultaten är en ödesfråga för hela staden och alla Malmöbor förtjänar bra svar från politikerna som vill ta makten efter valet. På måndag får de chansen när Sydsvenskan arrangerar en valdebatt på Moriskan.

Nästan 5 000 barn har lämnat Malmös kommunala skolor utan gymnasiebehörighet under de senaste tio åren. Niondeklassaren Elsa Ramani på Värner Rydénskolan som intervjuades i Sydsvenskans skolgranskning är orolig:
"Politikerna borde verkligen hitta något sätt att fixa det här. De borde engagera sig. De som nu tar makten måste göra något. Verkligen".
Läs också Nästan 5 000 elever har missat gymnasiet på tio år
Värner Rydénskolan har ihop med Munkhätteskolan, Sofielundsskolan, Johannesskolan och Apelgårdskolan stadens lägsta gymnasiebehörighet. Av dem som gick ut nian på dessa fem skolor i år kom inte fler än 47-65 procent in på gymnasiet, och då är nyinvandrade borträknade. I andra delar av Malmö ligger Rönnenskolan, Västra hamnens skola och fler skolor där nästan alla når gymnasiebehörighet.
Hur tänker de politiker som vill ta makten i Malmö efter valet förbättra situationen? Frågan är viktig för alla unga med svåra utgångslägen som drömmer om att bli advokat, arkitekt, psykolog, tandläkare eller något helt annat.
Men frågan om skolresultaten är mycket större än så.
Trots att Malmö är en jobbmotor för sydvästra Skåne har staden landets högsta arbetslöshet: 14 procent. Och den främsta förklaringen är att så många är lågutbildade. Av de 22 000 arbetslösa saknar 9 000 gymnasieutbildning vilket i praktiken är ett krav för att få jobb. 3 000 saknar grundskoleutbildning. Många som kommit till staden på flykt från krig och förföljelse eller fattigdom har inte gått igenom det svenska skolsystemet och saknar därför svensk gymnasiekompetens. De allra flesta av Malmös arbetslösa, 15 500, är födda utomlands.
Skolresultaten hänger också ihop med tryggheten på Malmös gator, torg och bostadskvarter. Polismästare Stefan Sintéus brukar säga att ett fullständigt grundskolebetyg är det som tydligast kan förhindra att en ung person blir tungt kriminell. I samband med sommarens skjutningar talade han om unga kriminellt etablerade och sa: "Vi har ju sett gemensamma nämnare i detta och det är en misslyckad skolgång".
Hur det går i skolan avgör också varje Malmöbos möjlighet att leva ett självständigt liv. Varje månad under förra året hade i genomsnitt 9 700 hushåll så svag ekonomi att de behövde försörjningsstöd och i en tredjedel av dessa hem fanns det barn. Antalet barn som saknar en fast bostad och därmed räknas som hemlösa ökade till hisnande 1070. Och den som växer upp med föräldrar som saknar utbildning, jobb och pengar löper stor risk att själv få det så.
Skolan har ett uppdrag att så mycket som möjligt väga upp elevers utgångsläge. Detta kompensatoriska uppdrag är en grundsten i svensk skolpolitik. Men i Sydsvenskans granskning ger Malmös skolchef Anders Malmquist bilden av att boendesegregationen och arbetslösheten är övermäktiga för skolan: "Vi kompenserar, men vi kommer aldrig ensamma kunna förändra förutsättningarna".
Mot den bakgrunden förtjänar Elsa Ramani och alla andra Malmöbor bra svar från stadens ledande politiker. Hur tänker de fixa det här?
Fakta

Sydsvenskans valdebatt på Moriskan

Inför valet arrangerar Sydsvenskan en stor Malmöpolitisk debatt på Moriskan i Folkets park. Debatten äger rum måndagen 27 augusti 19.00. Fri entré. Direktsändning på Sydsvenskan.se.

Deltagare: Roko Kursar Liberalerna, Katrin Stjernfeldt Jammeh, S, Torsten Elofsson KD, Niels Paarup-Petersen, C, Jonna Böhler, Fi, Märta Stenevi, MP, Torbjörn Tegnhammar, M, Magnus Olsson, SD och Emma-Lina Johansson, V.

Moderatorer: Sydsvenskans reportrar Elin Fjellman och Kristin Nord.

Gå till toppen