Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Otrygga platser i Kävlinge ska lysas upp

Med fler lampor på väl valda platser ska Kävlinge upplevas tryggare. Det är anledningen till att Kävlinge kommun nu tar fram en belysningsplan.

Kävlinge kommun ska se över belysningen i parker och på gång- och cykelvägar. Arkivbild.Bild: Göran Olsson
Tekniska nämnden ska ta fram en belysningsplan för hela kommunen. En av anledningarna är att det kommit in många synpunkter på detta i trygghetsvandringarna. Just dålig belysning var den absolut vanligaste synpunkten: 44 av de 103 inkomna synpunkterna handlade om detta, på andra plats kom trafikfrågor, i övrigt handlade det bland annat om grönytor och nedskräpning som kunde bli bättre.
– Vi får med jämna mellanrum in önskemål om fler lampor. Ofta gäller det på cykel- och gångstråk, för att folk känner sig otrygga där, säger tekniska nämndens ordförande Johan Ericsson (M).
I belysningsplanen kommer de att pricka in var man bör sätta upp fler lampor.
– Målet är att våra kommuninvånare ska känna sig så trygga som möjligt. Faktum är att man kan vara ganska trygg i Kävlinge, men det upplevda tryggheten kan bli högre, säger han.
Det har även kommit in en namninsamling från Furulundsbor med önskemål om bättre belysning i ett grönområde mellan Kronovägen och Möllegatan, som föranleder belysningsplanen. Detta är parkmark som ägs av kommunen.
– Där finns flera cykelvägar och även en lekplats, vi ska se över hur vi kan göra, men jag skulle tro att det blir någon slags belysning där, säger Johan Ericsson.
– Det här med lekplatser är en vattendelare – ska de verkligen vara upplysta kvällstid? Det är många ställningstagande att göra och det är därför vi i belysningsplanen ska ta fram en princip som ska gälla för hela kommunen, säger han.
Planen ska tas fram under hösten, där ska man rita in på vilka platser som belysning behövs, sätta prislappar på de olika åtgärderna och göra en prioritetsordning. Först därefter kan man besluta om i vilken takt belysningen ska komma på plats.
Gå till toppen