Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

SD polisanmäler försenade valsedlar

Bengt Malmberg, ordförande för Sverigedemokraterna i Lund, har polisanmält att namnvalsedlar saknades i vissa vallokaler när förtidsröstningen drog i gång i onsdags.

Vallokalen i Stadshallen var en av dem som höll stängt och öppnade sent eftersom alla valsedlar inte distribuerats.
– Det här är ett riksdagsval och inte något val till en vägförening. Vi vill ha våra kandidater kryssade och så fungerade inte systemet. Det kan man förstå att de begått ett misstag. Men man kontaktade inte oss om att man inte fått ut valsedlarna. Man öppnade vallokalerna ändå och vi fick inte veta något förrän klockan elva på förmiddagen, säger Bengt Malmberg.
Själv fick Bengt Malmberg beskedet av någon som sett att valsedlar saknades i lokalen.
– Jag har bett valsamordnarna anmäla sig själva till valmyndigheten och länsstyrelsen på grund av detta. Det är väl rimligt att det blir en utredning.
Läs mer: Förtidsröstningen försenad – valsedlar saknas i många lokaler
Anledningen till anmälan förklarar Bengt Malmberg med att Sverigedemokraterna har dåliga erfarenheter av saknade valsedlar.
– Vi har varit med om sådant förr, att våra valsedlar inte funnits på plats, så vi är luttrade. Vi accepterar inte att det blir så här.
Det var väl inte bara SD som drabbades?
– Nej, men när vi kollade efter själva så var det vara vi och KD som saknade personvalsedlar. Vi vill ha det utrett vad som hände så att det inte händer igen.
Bengt Malmberg skrev på sociala medier samma dag att det rörde sig om valfusk. Det är en anklagelse han backar från nu.
– Jag var så förbannad då, nu har jag lugnat mig. Valfusk tror jag inte att det var.
Valsamordnaren har skickat ut ett mejl med en ursäkt till partierna i kommunen. De har inte bestämt sig för om de ska anmäla sig själva till länsstyrelsen.
– Det ska vi diskutera och vi har börjat att noggrant gå igenom vad som hände. Vi pratar med våra jurister, säger Johannes Härri, valsamordnare.
Polisen har rubricerat händelsen som otillbörligt verkande vid röstning och utredning pågår.
Gå till toppen