Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD:s dag i Malmedalen – polisen beredd på bråk

Söndagen är Sverigedemokraternas dag i Malmedalen. Polisen tar höjd för protester och bråk genom att uppgradera till "särskild händelse" – det innebär att polisen får tillgång till mer resurser och personal.

Malmedalen på lördagen, när det var Vänsterpartiets dag och Jonas Sjöstedt talade.Bild: Hussein El-alawi
– Det har att göra med att det är Sverigedemokraternas dag. Om det skulle bli någon störning eller friktion, så ska vi se till att vi säkrar yttrandefriheten och demokratin. Och vi vet att det hettar till i slutet av valrörelsen och att Sverigedemokraterna väcker känslor, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen i Malmö.
Är er närvaro i Malmedalen främst till för att skydda Sverigedemokraternas representanter så att de kan tala ostört?
– Vi väljer att inte uttrycka oss så, utan alla ska ha sin demokratiska rätt att säga sitt. Här på Malmedalen är alla partier representerade och vi kommer att skydda hela evenemanget, säger Westford, och pekar på historiken – att just SD är ett parti som väcker mycket känslor.
Klockan 19 på söndagskvällen är dagens politiska tal inplanerat. Magnus Olsson, kommunalråd för SD i Malmö inleder, och lämnar sedan över till Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen.
Polisen känner inte till några planerade protestaktioner mot SD i Malmedalen.
– Men vi vet om att det kan bli friktion och då är det bättre att vi har bemannat upp. Det kan gå på en minut att det händer något och då är det viktigt att vi har förmåga att stävja det, säger Ewa-Gun Westford.
Under söndagen kommer polisen att, precis som tidigare under Malmedalsveckan, ha dialogpoliser på plats, samt övrig personal. Polishelikopter finns också tillgänglig om den skulle behövas.
Magnus Olsson, SD:s oppositionsråd i Malmö, känner inte till att polisen infört särskild händelse för Sverigedemokraternas dag i Malmedalen. Bevakningen under veckan som gått har varit "rigorös" anser han:
– Det har varit ordningsvakter och polis och en kamera precis vid vårt tält. Jag vet att Säpo var där hela tiden, och när Jonas Sjöstedt var där så var det poliser på taken. Så man hoppas ju att den bevakning som finns ska räcka till, säger han.
Gå till toppen