Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

V vill att studenter får semestertillägg

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt slog inte bara mot högern i sitt sommartal. Även statsminister Stefan Löfven och regeringen anklagades för att inte göra tillräckligt åt den växande ojämlikheten. Han hade också med sig ett vallöfte om semestertillägg för studenter.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt sommartalar i Umeå.Bild: Pontus Lundahl/TT
– I slutet av vårterminen är studiemedlen ofta slut. Och även om man jobbar på sommarlovet, så tar det kanske någon månad innan man får sin första lön. Det är den svåraste tiden att klara ekonomin för landets studenter, säger Jonas Sjöstedt innan han kliver upp på scenen i Döbelns park i Umeå.
Trots regnet har rätt mycket folk kommit och förslaget om semestertillägg får stora applåder i studentstaden Umeå. Förslaget innebär en extra utbetalning på max 1 584 kronor efter vårterminens slut.
– Med den här förstärkningen tror vi att fler som kommer från hem med dålig ekonomi och utan studievana känner att de vågar söka in på en utbildning till polis eller sjuksköterska eller vad man nu drömmer om att bli, säger Sjöstedt.
Med två veckor kvar till valet känner han och Vänsterpartiet positiva valvindar. I valet 2014 fick partiet 5,7 procent av rösterna, men i sommar har man nosat på tio procent i flera opinionsmätningar.
Det mesta i Jonas Sjöstedts tal handlar om jämlikhet, eller snarare om hur ojämlikheten växer i landet. Sjöstedt anser att skattesystemet är riggat för de rika och han talar om hur hans parti är i konflikt om detta inte bara med de borgerliga, utan också med Socialdemokraterna.
Både borgerliga och socialdemokratiska regeringar är ansvariga för att de med stora och flotta hus tjänar mest på avskaffad fastighetsskatt, rut- och rotavdrag och räntebidrag, anser han.
– Så vitt jag vet är Sverige det enda land som har en skatt där du betalar lika mycket för en herrgård i Djursholm som för ett radhus i Lycksele. Vi har varken förmögenhetsskatt eller arvskatt och en mycket låg bolagsskatt, säger Sjöstedt.
– Jag undrar ibland vilken klassresa Stefan Löfven är ute på.
Fakta

Studentförslag från V på 1,1 miljarder

Semestertillägg för studenter: Studenter som har beviljats studiemedel för hela vårterminen kan i juni få 1 584 kronor, vilket motsvarar två veckors studiebidrag. Beräknas kosta 630 miljoner kronor.

Sänkta förseningsavgifter till Centrala Studiestödsnämnden (CSN) från 450 till 200 kronor. Kostar 300 miljoner.

Uppsökande CSN-kampanj för att förhindra att studenter med betalningsproblem hamnar hos kronofogden, i stället kan de exempelvis erbjudas en betalningsplan. Kostar 50 miljoner kronor.

Höjda anslag till studentkårerna, 70 miljoner kronor.

Utbyggd studenthälsa, 50 miljoner kronor.

Källa: Vänsterpartiet

Gå till toppen