Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Vi är fast beslutna att få stopp på det sexuella våldet. Nu går vi till val på ytterligare förslag.”

Socialdemokraterna vill se hårdare straff för våldtäktsmän och mer trygghet för den utsatta. Det skriver justitieminister Morgan Johansson (S) och socialminister Annika Strandhäll (S).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vården ska ge ett bra stöd till den som utsatts för sexuellt våld, oavsett var du bor i landet. Det kan både handla om särskilda mottagningar som den som finns vid Södersjukhuset i Stockholm, men också att höja kompetensen på andra mottagningar, skriver artikelförfattarna.

Bild: Erik Nylander/TT

Annons

Att utsättas för sexualbrott är ett övergrepp som inte borde ske i vårt samhälle. Vi socialdemokrater vill se ett starkare samhälle, med en bättre välfärd och en kompromisslöshet mot brottslighet. Därför har vi inlett lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid med reformer för ett tryggare Sverige.

Vi har infört en samtyckeslag för sexualbrott som är solklar – det som inte är frivilligt är förbjudet.

Vi har sett till att brottsutsatta kvinnor får rätt till stöd från ett målsägandebiträde direkt när förundersökning startar. Brottsoffermyndigheten har fått både uppdrag och pengar för att höja kompetensen bland dem som möter sexualbrottsutsatta.

Vi har tagit fram en handlingsplan för att stoppa mäns våld mot kvinnor, förstärkt stödet till kvinnojourerna och förstärkt möjligheten att använda fotboja för att övervaka ett kontaktförbud.

Annons

Annons

Vi vet att det behövs ännu fler åtgärder. Mäns våld mot kvinnor måste upphöra. Det är en av Socialdemokraternas mest prioriterade frågor. Kvinnor ska få samma möjligheter och förutsättningar som män, alla ska få leva sina liv i frihet och trygghet. Vi socialdemokrater vilar inte en sekund förrän det är uppnått.

När någon utsätts för en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp ska hela samhället ställa upp, från rättsväsende till vården. Vi socialdemokrater vill nu höja straffet för våldtäkt. Det är en tydlig markering att våldtäkt och sexuella övergrepp är oacceptabelt.

Fler sexualbrott ska leda till fällande domar. Det är att ställa upp för den som blivit utsatt. Vi vill öppna fler våldtäktsmottagningar och öka vårdens kompetens i hela landet, anställda i hela vården ska ge både en vård i världsklass till den som blivit utsatt och kunna säkra spår. Vi vill även införa ett krav på att bevis sparas. Det gör att utredningarna kan förbättras. De som blir utsatta för övergrepp måste kunna lita på att samhället kan gripa och åtala den skyldige. De som döms ska delta i behandling i fängelse.

Vi är fast beslutna att få stopp på det sexuella våldet. Nu går vi socialdemokrater till val på ytterligare förslag:

1. Höjt minimistraff för våldtäkt

Minimistraffet för grov våldtäkt har skärpts från fyra till fem år. För våldtäkt är straffsatsen två till sex års fängelse, vi vill att minimistraffet höjs till tre år.

2. Fler våldtäktsmottagningar och ökad specialistkompetens i landstingen

Annons

Vi vill genom en riktad satsning på 70 miljoner säkerställa att landsting och regioners kompetens att möta den som blivit utsatt ökar. Vården ska ge ett bra stöd till den som utsatts för sexuellt våld, oavsett var du bor i landet. Det kan både handla om särskilda mottagningar som den som finns vid Södersjukhuset i Stockholm, men också att höja kompetensen på andra mottagningar.

Annons

3. Lagstifta om att landstingen ska spara bevis

Inte minst i mål där ord står mot ord är den tekniska bevisningen ofta avgörande för en fällande dom. En polisanmälan om sexuella övergrepp sker inte alltid i samband med själva övergreppet, utan långt senare. Idag måste inte DNA-prover sparas tillräckligt länge, det vill vi ändra på.

4. Förstärk utredningsresurserna på Nationellt forensiskt centrum

Den tekniska bevisningen är ofta avgörande. Det räcker inte med att spara bevis under en längre tid, det måste också finnas resurser för att analysera bevisen. För att förbättra förutsättningarna för sexualbrottsutredningarna vill vi tillföra Nationellt forensiskt centrum 10 miljoner kronor. Det motsvarar fem heltidstjänster.

5. Skärp kraven på dömda att delta i behandling under tiden i fängelse.

Idag friges den dömde villkorligt när två tredjedelar av ett tidsbestämt straff avtjänats. Vi vill öka kraven på sexualbrottsdömda att delta i behandlingsåtgärder under tiden i fängelse. Om den intagna inte deltar ska det kunna påverka straffets längd. Den som vägrar att delta i program som Kriminalvården bedömer är nödvändigt för att minska risken för återfall i brott ska kunna få sin villkorliga frigivning uppskjuten.

Annons

6. Mer övervakning och fotboja under villkorlig frigivning

För att minska risken för återfall under villkorlig frigivning vill vi ge kriminalvården möjlighet att besluta om elektronisk övervakning av personer som gjort sig skyldiga till exempelvis sexualbrott. Kriminalvården har redan möjlighet att besluta att en villkorligt frigiven endast får bosätta sig på en viss ort eller inte vara på vissa platser. Vi föreslår att det ska kunna övervakas med elektronisk fotboja. Det är inte ovanligt att kvinnor utsätts av tidigare partners.

Annons

För att skapa ett tryggare samhälle där sexualbrott utreds och där sexualbrottslingar döms behövs en effektiv och stark Polismyndighet. Därför har Socialdemokraterna genomfört en historisk satsning på polisen där målet är 10 000 fler polisanställda. Det innebär ökade resurser för sexualbrottsutredningar. Rättsväsendet ska alltid vara starkare än brottsligheten.

Samhället kan förhindra sexualbrott, men det kräver mer förebyggande arbete och mer muskler hos polisen.

Morgan Johansson

Annika Strandhäll

Morgan Johansson (S) är justitieminister.

Annika Strandhäll (S) är socialminister.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan