Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler skånska företag vill nyanställa

Två av tre små och medelstora företag i Skåne vill växa, en kraftig ökning jämfört med förra året då hälften ville växa. Det visar en kartläggning som gjort på uppdrag av Almi.

Resultatet placerar Skåne bland de mest heta länen i landet.
– Det indikerar att vi kommer att få en rejäl tillväxt framöver med hög efterfrågan också på arbetskraft, inte minst bland våra drygt 68000 bolag, säger Marie Krüeger, vd för Almi Skåne i en kommentar.
Marie Krüeger, vd för Almi Skåne.Bild: Jenny Leyman
Andelen små och medelstora företag i Skåne som vill nyanställa är 66 procent jämfört med 64 procent i landet som helhet.
Kartläggningen visar också att sex av tio företag kan växa till en låg merkostnad utan att ändra affärsmodell. Och att var fjärde företag har behov av ytterligare finansiering. Av dem uppger fyra av tio av dem upplever att det är svårt att få den finansiering de behöver. Detta är något färre än förra året.
– Företagen upplever fortfarande finansiering som en trång sektor. Almi kan tillgodose en del men det är bankerna som måste ta den större biten. Vi försöker därför stötta företag att ta fram en tydlig och detaljerad plan över alla företagandets dimensioner som kan underlätta extern finansiering, säger Marie Krüeger.
Även andra svar pekar uppåt. Fler företag har lanserat en ny produkt eller tjänst de senaste tre åren dubbelt så många exporterar eller importerar varor och tjänster 2018 jämfört med 2017.
Fakta

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts under perioden maj – juni 2018 av Origo Group på uppdrag av Almi Företagspartner AB och är baserad på telefonintervjuer med 1 542 vd:ar över hela landet i företag upp till 250 anställda.

Gå till toppen