Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gratis busskort till 70-plussare på väg även i Malmö

Malmö stad satsar minst 20 miljoner kronor per år för ett gratis busskort för dem som är 70 år och äldre.

De som är 70 år och äldre ska kunna åka gratis på bussar och tåg inom Malmö – dock inte under rusningstid.Bild: Emmalisa Pauly
På tisdagen ska tekniska nämnden ta ställning till ett avtalsförslag mellan Malmö stad och Skånetrafiken som innebär att det så kallade seniorkortet gäller helgfria vardagar mellan klockan 9 och 15 samt 18-04. På helger och helgdagar gäller det hela dygnet. Kortet gäller både på bussar och tåg inom Malmö.
Tekniska nämnden har gjort flera utredningar i frågan att ge Malmös äldre, 70 år och uppåt, möjlighet till billigare kollektivtrafik. Först utreddes om det skulle vara möjligt att var tredje resa blev gratis, sen ett rabatterat årskort. Båda idéerna förkastades och förslaget som politikerna i tekniska nämnden ska ta ställning till handlar om gratis busskort, som dock inte kan nyttjas i rusningstid när många ska till och från arbete eller skola.
Seniorkortet beräknas kosta Malmös stad mellan 20 och 27 miljoner kronor årligen beroende på hur mycket korten används. I Lund, som redan har ett seniorkort för dem som är 75 år och äldre, är nyttjandegraden mellan 40 och 50 procent. Malmö stad räknar med att minst hälften av de cirka 32 000 Malmöbor som omfattas av reformen kommer att nyttja kortet. Det minst 50 procent nyttjande vilket skulle betyda 1 350 000 resor per år. Det skulle ge en kostnad på cirka 20 miljoner kronor.
Flera partier har gratis kollektivtrafik för äldre i sina valprogram, i år har tekniska nämnden tio miljoner kronor avsatta i budgeten för seniorkort.
Gå till toppen