Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

KD vill se ordning i Lommas ekonomi

Några dramatiska löften om stora byggen ger inte Kristdemokraterna i Lomma. De satsar istället på ordning och reda i kommunens kärnverksamheter.

Christer Philipson och BG Svensson representerar Kristdemokraterna i Lomma.Bild: Johanna M Karlsson
I Sverige sviktar opinionen för Kristdemokraterna, KD. När exempelvis Statistiska centralbyrån, SCB, publicerade sin stora partisympatiundersökning i början av sommaren fick partiet bara 2,9 procent av rösterna.
Men i Lomma finns stora förhoppningar om att partiet fortsatt ska få en plats i fullmäktige. Idag har KD ett mandat i kommunens högst beslutande organ, efter att man fått 1,94 procent av rösterna i kommunen i förra valet. Under mandatperioden har man styrt tillsammans med de andra borgerliga partierna i Alliansen.
Men helt nöjda är representanterna från KD inte med sakernas tillstånd. Byggen som drar långt över budget, till exempel tunneln på Vinstorpsvägen som steg från 40 till över 100 miljoner kronor i pris, och de dåliga betygen för äldreomsorgen gör att man tycker att kommunens styrning behöver stärkas.
– Förutsättningarna som finns här i Lomma är fantastiska och vi har en enormt stark skattekraft. Men pengarna måste användas på ett mer strikt sätt med betydligt bättre uppföljningar, säger BG Svensson, styrelseledamot i KD Lomma och ledamot i tekniska nämnden., säger BG Svensson, styrelseledamot i KD Lomma och ledamot i tekniska nämnden.
Läs också Trafikverket och Lomma fortsatt oense om notan för hundramiljonerstunneln
Läs också Lomma höjer skatten nästa år
2016 höjde Lomma kommun skatten med 40 öre. Får KD tillräckligt många röster kommer den ökning att minskas igen, och kommunalskatten återgå till 2015 års läge.
Partiet vill också satsa på en barnomsorgspeng och på att öka livskvaliteten för äldre i kommunen.
Barnomsorgspengen finns ju redan?
– Ja, men det är krångligt och många känner inte till den. Vi vill sprida budskapet så att fler kan använda den. Vi tycker att det är viktigt att visa uppskattning för det arbete som föräldrar gör, säger Christer Philipson, ordförande i KD Lomma.
Om ni inte är nöjda med äldreomsorgen i kommunen, varför röstade ni då för en förlängning av avtalet med Frösunda i vintras?
– Nu var det inte vi som satt med vid det sammanträdet, men det är väldigt svårt att påverka sådana saker om man inte får tillräckligt många röster i valet, säger Christer Philipson.
– Det är svårt att påverka sådana beslut om man inte har tillräckligt många mandat, men vi jobbar på att få ett betydligt bättre valresultat i årets val, säger Christer Philipson.
Läs också Lomma kommun förlänger kontraktet med Frösunda
Fakta

KD:s viktigaste frågor i Lomma

• Barnomsorgspeng

• Tillgängliga och närvarande poliser

• Äldreomsorg i topp

• Stöd till företagande

• Fler grönområden.

• Effektivare ordning av skattepengar

• Äldreboendegaranti för 85+

Läs också 4 frågor till: Anna-Karin Davidsson, Kristdemokraterna Lomma
Gå till toppen