Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Man gömde skarpladdat automatvapen – greps efter kortare flykt

Han sprang när han fick syn på polisen, men hann inte undan. Den 21-årige mannen knyts nu till ett skarpladdat automatvapen. Vad han misstänks ha planerat är inte klart.

Mannen greps efter larm från allmänheten.Bild: Johan Nilsson/TT
Allt började med att en privatperson larmade polisen på söndagsförmiddagen vid 09-tiden. Hen hade sett en bil i närheten av möbelvaruhuset Mio på Bronsyxegatan och två personer som sysslade med något märkligt vid den.
Läs också Stor polisinsats i Hindby – en person gripen
Bilnumret var känt för polisen och beskrivningen av det "märkliga" så ingående att ett fullt pådrag startade med spårning från bilen. Men först flera timmar senare dök mannen man letade efter upp. I närheten av Ica Maxi på Ystadsvägen.
Då var å andra sidan polisen ytterst intresserad, eftersom ett skjutklart automatvapen – alltså både vapen, magasin och ammunition hade hittats där de två männen uppehållit sig.
Mannen – som stämde väl in på signalementet från vittnet – greps efter en kort flykt. Han misstänks nu för grovt vapenbrott, men också för ringa narkotikabrott eftersom han var påtänd.
Mannen har tidigare varit frihetsberövad i ett av dåden i Malmös mordvåg 2016-2017 och fortfarande är misstänkt för inblandning. Han förekommer också i sprängdådet mot Rosengårds polisstation i vintras och för sprängdådet på Karolinagatan i augusti i fjor.
Läs också Två män anhållna efter sprängning vid polishuset i Rosengård
Han anhölls efter förhör och kommer med största sannolikhet att begäras häktad. Den som kan knytas till ett skarpt vapen hålls numera rutinmässigt häktad i väntan på rättegång. Detta sedan lagen skärptes vid årsskiftet.
Även den bil som vittnet nämnde vid larmet på söndagsmorgonen hittade "öster om Malmö", som polisen uttrycker det.
Utredningsmässigt återstår att undersöka om det finns tekniska bevis som knyter den anhållne till vapnet.
Gå till toppen