Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politikerna oense om hur eleverna ska bli godkända

Det hade knappt gått en minut så slog Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) fast: Skolsegregationen är den största utmaningen för Malmö. Och för att bryta den måste bostadssegregationen lösas.
Men då spände Torbjörn Tegnhammar (M) ögonen i henne.

Toppkandidater från nio partier som vill styra Malmö möttes på måndagskvällen i Sydsvenskans valdebatt. På ett fullsatt Moriskan i Folkets park blandades visioner och konkreta idéer för stadens framtid efter den 9 september.
På den vänstra sidan av scenen stod fyra kvinnor från Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. På den högra fem män från Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Malmö / 2018 Malmö sydsvenskans valdebattBild: Hussein El-alawi
Första ämnet var skolsegregationen. I ett reportage i Sydsvenskan förra veckan avslöjades att att 5 000 barn de senaste tio åren gått ut kommunala skolor i Malmö utan att komma in på gymnasiet. Elever vädjade till politikerna att förändra att bara hälften av niorna på vissa skolor slutar med godkända betyg.
Och svar skulle de få. Men de såg olika ut.
Katrin Stjernfeldt Jammeh framhävde satsningarna på centrala högstadieskolor dit elever från olika upptagningsområden ska kunna söka. Men Torbjörn Tegnhammar hänvisade till att hon haft chansen i många år att komma till rätta med problemet och ratade resonemanget om att bostadssegregationen är boven. Därmed blottade han en klar skiljelinje mellan blocken.
Hanna Bergman (Fi), Emma Lina Johansson (V), Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Märta Stenevi (MP).Bild: Hussein El-alawi
– Det är tveksamt hur de hänger samman. Jag är stolt över att tillhöra partiet som har infört fritt skolval, inte minst för föräldrar som saknar akademisk utbildning, sade han.
Han vill istället ha en kunskapsbonus med mer pengar till skolor som lyckas och ge socialtjänsten möjlighet att stödja de föräldrar som inte kan hjälpa sina barn. Alliansen talade också om nivågrupperingar av eleverna.
Då studsade motargumenten.
– Den som upplevt OBS-klass vet att det var en förfärlig idé som inte gynnade någon, protesterade Märta Stenevi (MP).
Niels Paarup-Petersen (C) och Roko Kursar (L).Bild: Hussein El-alawi
– De vill nivågruppera trots att all forskning säger att det är helt fel väg att gå, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh och lockade fram dagens första applåd.
– Det stämmer inte. Forskning visar att om man ändrar innehållet i pedagogiken är det bra, kontrade Roko Kursar (L) och fick den andra.
Emma-Lina Johansson framförde Vänsterpartiets krav på att slopa det fria skolvalet helt och Sverigedemokraternas Magnus Olsson pratade om ordning och reda i klassrummen.
Moderatorerna Elin Fjellman och Kristin Nord styrde sedan över till andra ämnen. Men skolfrågan återkom flera gånger under debatten och det blev tydligt hur den genomsyrar många andra problem, som kriminaliteten och jobbfrågan.
– Varannan elev klarar inte gymnasiet på vissa skolor, vi måste skapa enkla jobb som gör att folk får en chans, sade till exempel Niels Paarup-Petersen (C).
Hela debatten kan du se här.
Moriskan var fullsatt när Malmöpolitikerna skulle debattera.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen