Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

S-löften för ett mer jämlikt Malmö

Krav på studier i svenska för vissa nyanlända. Gratis busskort till elever som valt skola i andra änden av stan. Och sommarjobb till alla unga. Så vill Socialdemokraterna i Malmö göra staden mer jämlik.
– Vi behöver koppla ihop alla delarna för att bygga ett helt Malmö, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Partiet har tagit fram vallöften från olika politikområden, som de menar kommer att minska skillnaderna.
De vill få fler barn att gå i förskolan, bland annat genom öppna förskolor och mer uppsökande verksamhet i de invandrartäta områdena. De vill bygga fler högstadieskolor i centrala stan, för att eleverna ska kunna blandas mer. Elever som väljer en annan skola än den närmaste, ska få gratis busskort.
Inom arbetsmarknadspolitiken lovar Socialdemokraterna att alla som ansöker om försörjningsstöd, inom två veckor ska få någon slags insats för att komma i utbildning eller arbete.
– Sommarjobb för alla unga vill vi klara att leva upp till redan nästa sommar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Trots betydligt högre arbetslöshet i Malmö än i Sverige, så används inte alla pengar som Arbetsförmedlingen får från centralt håll till arbetsmarknadsprojekt. Därför vill Socialdemokraterna att insatserna anpassas bättre till vad arbetslösa i Malmö behöver.
Invandrare måste läsa svenska för att få försörjningsstöd, om bristande svenska är hindret för att få ett jobb, är ett annat löfte.
Bostadsbyggandet ska spridas mer jämnt i staden, och bebyggelsen ska vara mer blandad. Enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh är 70 procent av allt som byggs nu hyresrätter. Men målet är att bygga den slags bostäder som fattas i olika områden - fler radhus i Rosengård, fler hyresrätter i Oxie.
– Malmö växer snabbt, vi försöker utnyttja det för att bygga bort ojämlikhet, säger hon.
Flera tecken tyder på att segregationen redan minskar på olika sätt.
*Enligt Hyresgästföreningen minskar bostadssegregationen i Malmö, tvärtemot utvecklingen totalt i landet.
*Skolresultaten går sakta uppåt, mest i utsatta områden.
*Sysselsättningsgraden i Malmö ligger lägre än genomsnittet i Sverige, men har ökat mer än landet i övrigt de senaste åtta åren, enligt SCB. Skattekraften har också stärkts de senaste par åren.
*Och inkomstnivåerna i Malmö ökar, också från en låg nivå men snabbare än i Sverige i genomsnitt.
Gå till toppen