Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Valdebatt på Moriskan – här är politikernas svar på Malmöbornas frågor

Inför politikernas debatt på Moriskan gav sig Sydsvenskan ut på stan för att se vad några Malmöbor hade för frågor till partiföreträdarna. Här är frågorna – och svaren som levererades under debatten.

Hanna Knutsson, 17 år, studerande. Är liksom många andra unga idag bekymrad över klimatfrågan.Bild: Bengt Arvidson
Vad kan ni Malmöpolitiker göra när det kommer till miljön och klimatet?
Centerpartiets Niels Paarup-Petersen lyfte fram att staden ska kunna växa utan bilar, att man kan ställa om fordonsflottan till exempelvis fler bilpooler, få fram mer närodlad mat och se över regler för inköp av plast.
– Klimatet är den absolut mest avgörande framtidsfrågan både för Sverige och oss som stad. Här finns det egentligen ingen enskild fråga.
Märta Stenevi, MP, tycker att det viktigaste är att politikerna underlättar för Malmöborna att göra hållbara val. Hon lyfte fram planerna på att ställa om trafiken så att den offentliga verksamhetens egna fordon är fossilfria 2020.
Magnus Olsson, SD, menade att klimatet framför allt är en global fråga och att kommunen redan gör det man kan göra som att man kan samla in matrester och satsa på solceller.
– Malmö kan inte, som MP vill, rädda hela världen.
Katrin Stjernfeldt Jammeh, (S), påpekade att Malmö årligen får studiebesök från andra länder på grund av allt arbete med att skapa en hållbar stad och att man redan idag gör mycket när man planerar nya klimatsmarta bostadsområden.
Sven-Gunnar Borgström, 59 år, pensionär, har jobbat med barnomsorg i Malmö i 30 år och undrar över politikernas inställning till privata alternativ.Bild: Bengt Arvidson
Hur ställer sig de politiska partierna till att ha privata alternativ i barnomsorgen?
Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ var de enda partierna som uttryckte en vilja att stoppa privata alternativ i barnomsorgen.
– Vinster ska inte vara ett alternativ. Det ska finna utrymme för alternativa former inom barnomsorgen, men vinster får inte vara motivet, sade Fi:s Hanna Bergman.
Liberalernas Roko Kursar protesterade med emfas och menade att de fria alternativen är nödvändiga.
– Vi vet hur situationen var före förra valet med köbildning i förskolorna – det kan vi aldrig mer gå tillbaka till.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) menade också att Malmö med sin enorma utbyggnad – 5 000 nya förskoleplatser den senaste mandatperioden – behöver privata alternativ. Hon menade att stora vinstdrivande friskolekoncerner kan vara ett problem, men att de inte finns i särskilt stor utsträckning i Malmö.
– I Malmö har vi mer småskaliga företag och andra alternativ såsom föräldrakooperativ, sade hon.
Layla Saji, 43, har många års utbildning bakom sig inom flera områden, men undrar varför hon måste börja från noll när hon kom till Sverige.Bild: Bengt Arvidson
Varför gäller inte min utbildning i Sverige?
De flesta partier var överens om att alla som kommer hit med en utbildning måste ut på arbetsmarknaden snabbare.
– Vi har tagit emot alldeles för många, men de som har utbildning måste så klart få den validerad snabbare, sade Magnus Olsson, SD.
– Malmö är den enskilda staden i Sverige där det tar längst tid att komma i jobb. Vi måste öppna upp för enklare jobb, det är avgörande för staden, sade Niels Paarup-Petersen.
– När man väl har en utbildning ska man inte möta motstånd. Vi måste arbeta med de strukturer som sätter upp hinder för den som har en så fin utbildning, sade Märta Stenevi (MP).
Men hon menade också att ett större problem är att så många arbetslösa i Malmö, 15 000 personer, saknar gymnasieutbildning.
– För dem som saknar utbildning måste vi stärka upp med praktik direkt efter SFI.
Ali Jehad undrar vad politikerna i Malmö kan göra för att motverka rasismen.Bild: Bengt Arvidson
Folk utsätts för rasism och sexism – vad vill ni göra för att motverka detta?
– Malmö är en fantastisk stad med människor från hela världen. Vänsterpartiet har länge stått i framkant mot rasism och kommer fortsätta även när andra partier normaliserar rasismens frammarsch, sade Vänsterpartiets Emma-Lina Johansson. Något hon och flera andra partier lyfte fram var att Malmö stad måste gå i bräschen när det gäller nyrekryteringar.
– Vill gärna se avidentifierade ansökningar när man söker jobb i Malmö stad, sade Niels Paarup-Petersen (C).
Hanna Bergman från Feministiskt initiativ lyfte fram vikten av satsningar i skolan för att tidigt ta bort fördomar. Hon ville också satsa på att trygga offentliga rum mot nazister.
Märta Stenevi (MP) höll ett brandtal mot näthatet där hon menade att politikerna måste agera.
– Svenska män skriver de mest hårresande vidrigheter. Vi vill kartlägga omfattningen av vardagsrasimen och skapa ett kunskapscenter i samarbete med universitet och polis för att förebygga hatbrotten.
Herman Eirevik undrar varför det är så skräpigt i Malmö och vad politikerna kan göra åt det.Bild: Bengt Arvidson
Det är skräpigt i Malmö – vad kan vi och ni göra åt det?
En stor bov i dramat är alla engångsartiklar, menade Märta Stenevi, MP.
– På två timmar samlades det in sexhundra kilo plast under Havets dag. Om vi inte får bort engångsartiklar så kommer Öresund bestå av mer plast än fisk.
– Jag vet inte om det är mer skräpigt i Malmö än på annat håll, men vi vill återkommunalisera sophanteringen, den kan vi inte ha i upphandlad form. Malmöborna har soprum som ser ut som jag inte vet vad, sade Emma-Lina Johansson (V).
Moderaternas Torbjörn Tegnhammar tyckte däremot att skillnaden i nedskräpning var stor i Malmö jämfört med andra städer. Även i den här frågan kom han in på alliansens förslag om ordningsvakter som en lösning på problemet.
– Det gäller att upprätthålla lagstiftningen, ordningsstadgan. Kommunala ordningsvakter kan exempelvis se till att man inte slänger tuggummi på gatstenen på gågatan.
Kommunstyrelsens ordförande önskade att Malmö inte hade behövt lägga så mycket pengar på att städa gatorna.
– Vi måste fortsätta satsa på påverkanskampanjer i förskolor och skolor så att vi lär nästa generation att detta är viktigt, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Ann-Margareth Svensson, 73 år, pensionär, är rädd att gå ut om kvällen.Bild: Bengt Arvidson
Anna Berg Nobéus, 16 år och student undrar vad politikerna ska göra för tryggheten, så att unga kvinnor vågar röra sig fritt.Bild: Bengt Arvidson
Vi känner oss inte trygga när vi går ut – vad vill ni göra åt detta?
Alla partier var överens om att det gäller att kommunen jobbar för att störa ut den organiserade brottslighet som utgör grunden till en stor del av otryggheten.
– Det ska vara besvärligt och skitjobbigt att bli kriminell, sade Märta Stenevi, (MP).
De styrande partierna MP och S pekade på behovet av att satsa på områdespoliser och förebyggande arbete i skolorna och med fältassistenter för att se till att unga inte hamnar i kriminalitet. Allianspartierna pekade på behovet av snabbare åtgärder och lyfte fram sitt gemensamma vallöfte att anställa hundra kommunala ordningsvakter.
– Hundra ordningsvakter ska patrullera gator och torg och ta itu med småbrottsligheten som överfall och rån så att polis kan få koncentrera sig på grövre brottslighet, sade Roko Kursar, (L).
Socialdemokraterna lyfte fram den utökade kameraövervakningen såväl som en trygghetsåtgärd som ett stöd för polisens utredningar.
– Vi har länge förespråkat ordningsvakter och och mer kameraövervakning eftersom detta ger effekt, sade Magnus Olsson (SD).
Gå till toppen