Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brandmisstänkta kan finnas på film

Det har brunnit i två kommunkontor i stadsdelen Tensta i Stockholm. Polisen har inlett en förundersökning om försök till grov mordbrand. – Det här är mycket allvarligt, på alla sätt och vis, säger stadsdelsdirektören Per Kjellander.

Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning har utsatts för ett brandattentat.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Klockan 02.35 under natten till tisdagen placerades ett brinnande däck i anslutning till entrén på medborgarkontoret i Tensta. Branden kunde släckas innan den hann sprida sig vidare in i lokalerna.
Bara 20 minuter senare krossades en ruta till Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning i Lunda där någon lade ett däck inne i lokalen och tände på. Däcket orsakade stora skador och det förelåg risk för spridning.
En förundersökning om försök till grov mordbrand har inletts. Kjell Hellström, operativ samordnare i lokalpolisområde Rinkeby, säger att det finns starka skäl att misstänka att det finns ett samband mellan bränderna.
– Det är ju stadsdelens lokaler i båda fallen, med en halvtimmes mellanrum och med i princip samma tillvägagångssätt.
Sommaren har varit förhållandevis lugn och området har inte präglats av några större oroligheter, berättar Hellström. Däremot finns det alltid en viss hotbild mot kommunala tjänstemän.
Inga personer är frihetsberövade. Men misstänkta gärningsmän kan ha filmats av övervakningskameror.
– Det finns vissa indikationer på att vi kan se misstänkta på vissa kameror, säger Tomas Sandin, förundersökningsledare i lokalpolisområde Rinkeby, till P4 Stockholm.
En svag röklukt hänger över medborgarkontoret i Tensta. Det har öppet som vanligt men stadsdelskontoret tvingas hålla stängt – receptionen har brunnit kraftigt och det är omfattande rökskador i hela huset, säger Per Kjellander, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta.
– Men det innebär inte att vi kommer att ge upp, utan att vi kommer att bli mer angelägna om att säkra upp den här stadsdelen, säger Kjellander.
Politiker i Stockholms stad reagerar kraftigt på det som inträffat. Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) säger i en skriftlig kommentar att "det handlar om ynkliga ligister och ingenting annat".
Sus Andersson (MP), stadsdelsnämndsordförande i Spånga-Tensta, beskriver det inträffade som "fullständigt oacceptabelt".
"I medborgarkontoret har Spånga-Tenstaborna kunnat förtidsrösta och i förvaltningshuset arbetar många av stadens tjänstepersoner som ger stöd till stadsdelens invånare, verksamheter som hotas av den här typen av attacker", säger hon i ett pressmeddelande.
Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig brottsrubricering för den förundersökning som inletts. I en ytterligare tidigare version gavs stadsdelsförvaltningen ett felaktigt namn.
Gå till toppen