Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Populär databas ökar med 60 000 poster

Den sökbara databasen för Skåne, Blekinge och Halland blir allt mer attraktiv.

Solveig Fagerlund, samordnare för Demografisk databas södra Sverige vid Landsarkivet i Lund.Bild: Roland Classon
DDSS har lagt ut drygt 60 000 nya poster lagom till Släktforskardagarna i Växjö den 1-2 september.
– Vi hoppas att det kommer många besökare till vår monter i Växjö. Vi har mycket att berätta om, säger Solveig Fagerlund vid Landsarkivet i Lund som är samordnare för den sökbara databasen.
DDSS, Demografisk databas södra Sverige, är ett omfattande projekt. För närvarande finns det 1 735 792 sökbara poster för Skåne, Blekinge och Halland. Det långsiktiga målet är att födda, vigda och döda ska registreras för perioden 1650–1900 och vara fritt sökbart på internet.
– Vi fyller på och lägger ut uppgifter hela tiden och är glada att vi kan presentera 60 000 nya poster i 73 register från 24 församlingar före Släktforskardagarna, säger Solveig.
Fem församlingar har tillkommit i databasen i uppdateringen. Det är Mörrum, Rya, Slimminge, Örkelljunga och Knäred (Hallands län). Totalt omfattar databasen material från 210 församlingar.
Databasen innehåller även uppgifter om personer som hör till andra län och församlingar.
– Det går att söka på orter och personer även utanför Skåne, inte minst kan man få uppgifter för de som gifte sig. Det kan ju vara så att mannen var från Småland och kvinnan från Skåne, säger Solveig.
Sedan Riksarkivets digitala forskarsal blivit gratis finns det även möjlighet att vid sökning i DDSS bli länkad till originalhandlingarna.
– I vår databas går det också att söka kulturhistorisk information som dödsorsaker och sjukdomar. Det kan ju också ha betydelse när man släktforskar, säger Solveig Fagerlund.
DDSS har drygt 300 000 användare per år och har även en mycket innehållsrik hemsida.
DDSS
Gå till toppen