Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Den enda vägen tillbaka är klassisk S-politik

Bygg ut välfärden till dem som har det sämst ställt, skriver Staffan Lindberg.Bild: Tobias Andersson
Aldrig i modern tid har vi haft en så laddad situation som i årets valkamp. Sveriges ekonomi går bra och fler och fler får arbete, även invandrarna. Ändå sympatiserar mer än var femte vuxen med ett parti som vill rensa landet från främlingar.
Sverigedemokraterna ställer dem med låg lön och osäker anställning och fattigpensionärerna mot flyktingarna. De senare kan ju få stöd i sina grannländer till en lägre kostnad menar SD. Hellre då fri tandvård, skriver AFS - Alternativ för Sverige, som består av personer uteslutna ur SD.
Vad svarar vi på dessa frågor?
Socialdemokraternas tvärvändning i flyktfrågan har skakat förtroendet för dem. Det kommer att ta tid att reparera.
Det finns ingen annan väg tillbaka än den klassiskt socialdemokratiska, som ställer de livsviktiga frågorna: Var är visionerna om ett radikalt bättre samhälle? Var är frågan om skolans förfall, var är miljöfrågorna? Var är rättvisan och jämlikheten?
Trygghet, rättvisa och medmänsklighet borde vara parollerna i en sådan sammanhållen vision. Höj pensionerna mer än vad som föreslagits. Bygg ut välfärden till dem som har det sämst ställt! Den så kallade kantstötta välfärden är i själva verket ofärdig. Inför ett försäkringssystem för tandvård, som ger alla rätt till en god tandvård.
Gör om grundskolan till en nationell skola genom radikala institutionella reformer. Bygg upp fritidsgårdarna igen och samarbeta med ideella organisationer för att de mest utsatta ska ha en chans att komma in i de etablerade välfärdssystemen.
Organisera om sjukvården genom att avskaffa de ”medeltida” landstingen och inför regionala huvudmän. Mer personal hjälper inte! Korta köerna genom att prioritera bättre i primärvården eller vid speciella diagnoscenter. Förnya sjukvården genom institutionella reformer, som ger mer inflytande för sjukvårdarna själva.
Bygg ut en miljövänlig energi- och kollektivtrafikmiljö där de smutsiga och privata lösningarna överges. Sätt en aktiv klimatpolitik på kartan igen!
Det hela stavas solidariskt medborgarskap i en social demokrati, som erkänner nationsgränser men samtidigt strävar efter globalt politiskt samarbete. Vi måste förbereda oss för nästa tvära kast i politiken när det behövs mer invandring av unga för att bemanna industri, handel och tjänster.

Staffan Lindberg

Lund
Gå till toppen