Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Det behövs ett modernt, klimatvänligt miljonprogram där vi unga har råd att bo.”

Vi kräver rätten att liksom våra föräldrar kunna flytta hemifrån så att vi kan bygga ett eget liv och bli vuxna. Det skriver Meja Cohen Tillberg, vice ordförande för Ung vänster Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kön till förstahandshyresrätter är decennier lång och för oss som inte har föräldrar som kan köpa en bostadsrätt blir alternativen få, skriver Meja Cohen Tillberg, vice ordförande för Ung vänster Skåne.

Bild: Karin Malmhav / SvD / TT

Annons

För alla ungdomar som liksom jag tog studenten i våras väntar en händelserik höst. Vissa börjar plugga, andra ska jobba. Denna tid borde vara fylld av förhoppningar och förväntningar och självklart även en del nervositet. Men för många av oss trycks tyvärr dessa känslor tillbaka av en oro – att vi inte har någonstans att bo. Att inte ha möjlighet att flytta hemifrån hindrar oss från att starta ett eget liv.

För dem som inte ska studera på den ort där de tidigare bott utvecklas tiden innan studiestart till ett alltmer panikartat försök att hitta en bostad istället för att utgöra en möjlighet till förberedelser.

För oss unga som inte studerar är det ännu svårare – att hitta billiga hyresrätter som inte är studentlägenheter är i princip omöjligt.

Kön till förstahandshyresrätter är decennier lång och för oss som inte har föräldrar som kan köpa en bostadsrätt blir alternativen få. Antingen lägger vi timmar varje dag på att leta på Blocket och Facebook för att kanske få tag i något i andra hand där vi ändå måste flytta ut om några månader, eller så flyttar vi helt enkelt inte hemifrån.

Annons

Annons

De allra flesta unga vet att bostadsbristen är ett hinder för oss att bli vuxna och starta vårt eget liv – men även statistiken talar sitt tydliga språk. Enligt rapporten Unga Vuxnas boende, framtagen av Hyresgästföreningen i fjol, har antalet unga mellan 20 och 27 som bor hemma ökat från 15,2 procent 1997 till 24,3 procent 2017. Av dessa 24,3 procent vill 81,8 procent flytta hemifrån – alltså finns det i Sverige 213 000 unga vuxna som ofrivilligt bor kvar hemma. Enligt Hyresgästföreningen råder det bostadsbrist i 243 av landets 290 kommuner.

Ska det behöva vara så omfattande bostadsbrist och så svårt för unga att få någonstans att bo?

Samtidigt som bostadsbristen för många känns in på bara skinnet byggs det inte för de behov som finns. Det som byggs är dessutom oftare dyra bostadsrätter än billiga hyresrätter åt dem som drabbas hårdast av bostadsbristen.

De borgerliga partierna pratar om marknadshyror, som istället för att ge oss unga någonstans att bo skulle höja hyrorna för dem som redan bor i hyresrätt och tvinga tusentals människor att flytta. På vilket sätt hjälper det oss?

Lösningen är enkel: bygg bort bostadsbristen.

Ung vänster kräver ett modernt, klimatvänligt miljonprogram där vi unga har råd att bo. De politiker som styr Sverigemåste inse att dagens bostadsbrist är något som drabbar alla unga och begränsar våra liv i så hög grad att det inte kan vänta.

Annons

Annons

Vi kräver rätten att liksom våra föräldrar kunna flytta hemifrån så att vi kan bygga ett eget liv och bli vuxna. Och för det krävs en egen bostad.

Meja Cohen Tillberg

Meja Cohen Tillberg är vice ordförande för Ung vänster Skåne.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy