Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dikt för en tid då behovet av att minnas de som inte överlevde är akut

Freke Räihä.

Freke Räihä

BOKEN. Vittnesbörda. Smockadoll förlag.
Mycket i diktboken ”Vittnesbörda” är skrivet förut. Ändå, eller just därför, har mosaiken av citat och egna rader lyskraft. Freke Räihäs senaste bok är avsubjektifierad vittneslitteratur om Förintelsen och om att leva i en tid där behovet att minnas dem som inte överlevde för att berätta är akut: ”Om det varit 1933. Om det blir.”
En lång rad mer eller mindre kända författare, poeter och teoretiker med olika erfarenhet av våld och förtryck från skilda tider och platser citeras jämte jagets utsägelser. Till varje ny person hör en fotnot och en prosalyrisk livsteckning, dessa är både vackra och tillgängliggörande. En del av det mest verkningsfulla materialet är hämtat från projektet "Röster från Ravensbrück", ett arkiv på UB i Lund med brev, anteckningar och vittnesmål från de lägerfångar som kom till Sverige 1945 med Vita bussarna.
Det finns något lyhört och ödmjukt med att i så stor utsträckning återge andras autentiska berättelser och tankar. Ett tema är just nödvändigheten i att finna strategier för att i solidaritet berätta också om det förtryck man själv inte har erfarenhet av eller är den direkta målgruppen för. Dikten repeterar frasen ”Om x säger”, vilket också bidrar till en sympatiskt trevande ton.
Formen påminner också förstås om Athena Farrokhzad, som i sin tur lånat frasen ”Far säger” från den iranska poeten Forough Farrokhzad. Sedan Athena Farrokhzads diktsamling ”Vitsvit” syns ibland försök att imitera greppet, vilket ofta ger ett blekt resultat. Men det är ”om” som får det att fungera i detta fall, eftersom konjunktionen lägger till en dimension, en förväntan om en huvudsats: ”Om x säger x”, så ja, vadå? Här alstras intensitet och en hoppfull antydan om att dikten ska ha verkanskraft.
Ja, ”Vittnesbörda” är en motståndsskrift och en väl utförd skildring av den ständiga skräcken för att den historieupprepning vi ser idag ska fortsätta eskalera. Det som skildras är fasansfullt, ändå är dikten trösterik.
Gå till toppen