Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Ekokaféägare tar över Kafé Agnez – vill satsa på glutenfritt bageri

Kafé Agnez i Malmö har stängt. Men Malmöbor som gillar ekologisk och vegansk fika kan fortsätta söka sig till Gamla Väster även framöver. Snart tar nämligen Jenni Brahemark, personen bakom ekokaféet Kommendanthuset, över verksamheten. Det blir fortsatt eko- och veganfokus på Kafé Agnez framöver. I framtiden vill Jenni Brahemark dessutom satsa på glutenfritt bageri.

Kafé Agnez i Malmö..Bild: Isabelle Beckman
Kafé Agnez stängde för säsongen i höstas – men öppnade aldrig igen. För en dryg månad sedan kunde Sydsvenskan rapportera att verksamheten sökte nya ägare.
– Vi hade massa visioner men i höstas valde vi att ha vinterstängt. Tiden räckte helt enkelt inte till för att driva kaféet då vi också jobbar med ungdomsvård och av olika anledningar bestämde vi oss för ett uppehåll, sade ägaren Annina Hohenthal då.
Läs mer: Kafé Agnez har stängt – söker nya ägare
Men nu står det klart att Kafé Agnez lever vidare. Inom kort tar nämligen Jenni Brahemark över verksamheten. Hon driver sedan sju år tillbaka även ekokaféet Kommendanthuset vid Malmö museer.
– Jag såg artikeln om Kafé Agnez i Sydsvenskan och skrev till dem att jag var intresserad. Jag och Annina klickade direkt och hon förstod vad jag ville göra, säger Jenni Brahemark.
Jenni Brahemark driver Kafé Kommendanthuset vid Malmö Museer.Bild: Sally Wahlstedt
Lördag den 1 september ställer hon till med återinvigning på Kafé Agnez. Tanken är att behålla konceptet som ett ekologiskt och veganskt kafé. Sommaren, som är högsäsong för Kafé Agnez stora uteservering på innergården, är över och därför satsar Jenni Brahemark till en början enbart på helgöppet.
– Det är såklart svårt att öppna ett sådant här ställe på hösten – men det är perfekt för att få kontakt med stammisarna. Det är många som älskar Agnez, kaféet har nästan 8 000 följare på Facebook. Vi har fått ta över en del av de gamla ägarnas recept och dessutom ska jag testa en del egna idéer, säger Jenni Brahemark.
Planen är att därefter utöka öppettiderna successivt. Målet är att så småningom ha öppet sju dagar i veckan.
Läs mer: Här är Skånes bästa kaféer – ort för ort
Vad följer med från Kommendanthuset till Agnez?
– Vi kommer att ha våra soppor och allt ekologiskt – precis som här. Här har vi inte en vegansk meny, men vi har en del veganska bakverk och sopporna är veganska. Dessutom har jag börjat experimentera med att göra egna veganska ostar. Jag har gjort en fantastiskt ost på cashewnötter som går lite åt cheddarhållet – den ska jag göra grillade mackor på.
Dessutom har Jenni Brahemark planer på att dra igång ett glutenfritt bageri i Kafé Agnez lokaler i framtiden.
– En dröm vore att få igång bageriet och att kunna sälja färskt bröd på Gamla Väster på morgnarna. Det vore jättekul. Jag håller på att experimentera med glutenfritt surdegsbröd just nu. Det är många som efterfrågar det. Det är så härligt att gå till bageriet på morgonen och köpa bröd – men många som inte äter gluten missar det, de får köpa sitt bröd i butikshyllan, säger Jenni Brahemark.
Gå till toppen