Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Lockarp kan få stor bussdepå

Större bussflotta och fler eldrivna bussar ställer nya krav på bussdepåerna. Större yta och laddstolpar krävs. Malmö stad har hittat den ytan i Lockarp.

Region Skåne vill bygga en ny stor depå för Malmös bussar.Bild: EMIL LANGVAD
Länge låg Malmös bussgarage på Industrigatan i Norra Sorgenfri, ett område som är på väg att förvandlas till bostadskvarter. I dag hyr de olika bussentreprenörer egna depåer. En finns vid de förre detta järnvägsverkstäderna på Kirseberg, där det också ska byggas bostäder, en annan ligger på Vinkelgatan på Segevång.
Nu vill Skånetrafiken att bussbolagen som kör bussarna i framtida avtal ska hyra platser i en gemensam depå som ägs av Region Skåne. Den beräknas tas i bruk senast 2030.
Läs också Så här växer Sorgenfris nya kvarter fram
Malmö stad har pekat på flera olika lokaliseringar, Skånetrafiken har fastnat för två tomter i Lockarp som ligger öster om järnvägen nära Yttre Ringvägen.
Lockarpsdepån kan eventuellt komma att kompletteras med två mindre för att undvika att alla bussar måste köra till Lockarp när de inte är i trafik.
Nu ska förhandlingar med Skånetrafiken inledas och ett avtal om bussdepån presenteras inom ett par månader. Beslut i frågan väntas fattas under våren.
Gå till toppen