Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu säljs hans pappas samling av veterantraktorer på auktion

I flera år uppfyllde Rickard Larsson sin pappas dröm genom att ställa ut hans samling av gamla traktorer och andra fordon utanför Staffanstorp. Men nu säljer han ut så gott som allt på auktion.

Arkivbild. En av traktorerna som Rickard Larsson nu säljer är Holder, en tysk trädgårdstraktor från 1950-talet.Bild: Sandra Henningsson
Nästan alla de traktorer som tidigare gick att beskåda på traktormuseet i Mossheddinge säljs nu ut. Däribland en Rumely Oil Pull 20-40, som förmodligen är den enda av sitt slag som finns kvar i Sverige, berättar Rickard Larsson, som är den som har drivit museet.
– Det är en väldigt stor amerikansk traktor från 1924 som är väldigt ovanlig.
En Rumely Oil Pull från 20-talet tycker Rickard Larsson är kanske den mest spännande traktorn som det kommer gå att buda på.Bild: Privat
Det kommer också bland annat att gå att buda på en Munktells 22 – en svensk traktor från 1928.
– Den är också rätt så ovanlig.
Förutom ett 80-tal traktorer kommer även bilar, motorcyklar och motorer från hans pappas gamla samling att finnas till salu. Samt plogar, harvar och andra gamla jordbruksredskap.
Rickard Larssons pappa Per Larssons samlande började när han lyckades hitta en traktor av samma sort som han hade kört som liten. Och sedan bara fortsatte det: som mest hade Per Larsson kring 220 traktorer.
– Han köpte väldigt mycket från gårdar i närheten. Men han importerade också, från USA, England och Holland, berättar Rickard Larsson.
När Per Larsson sedan tragiskt omkom för ett antal år sedan, bestämde sig sonen för att uppfylla sin pappas dröm: att öppna ett museum där det gick att beskåda traktorsamlingen. I sex, sju år har Rickard Larson drivit traktormuseet utanför Staffanstorp. Men sedan förra hösten har han bara haft öppet för några större visningar. Och nu säljer han alltså så gott som hela beståndet, förutom några fordon som han behåller för minnes skull.
En hel del gamla motorer kommer också att finnas på auktionen.Bild: Privat
– Det är med blandade känslor givetvis, men jag måste se till mitt eget bästa.
– Det har varit jättekul att driva museum när jag har haft stora visningar, men allt arbete runt omkring är inte min passion.
På fredag 7 september och lördag 8 september finns det möjlighet att komma till det före detta museet för att titta på det som nu ska säljas ut. Auktionen kommer sedan att hålla på tills helgen därpå.
– Det verkar vara ett stort intresse, det är många som hör av sig redan nu, säger Rickard Larsson.
Gå till toppen