Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Så vill ägarna lösa trafikkaoset vid Toppengallerian

Återvinningsstationen flyttar och p-rutorna blir större. Den mångåriga följetongen om parkeringskaoset vid Toppengallerian kan ha nått vägs ände. I veckan lämnade ledningen in en ansökan för åtgärder som man hoppas ska lösa problemen på sikt.

"Det har varit en fin sommar och mycket kunder, men det har fungerat ändå", säger Toppen-gallerians ägare Paul Bertilzon, som menar att parkeringsproblemen gått i vågor.Bild: Patrik Renmark
Sydsvenskan har tidigare berättat om trafikproblemen vid välbesökta Toppengallerian i Höllviken, som i perioder väckt mycket debatt på sociala medier.
Efter klagomål förra hösten försökte ledningen förbättra situationen med en rad åtgärder. Bland annat enkelriktades infarten från Kungstorpsrondellen för att trafiken lättare skulle flyta runt köpcentret och ut på andra sidan (vid det som brukar kallas Apoteksingången). Men de nya skyltarna som satts upp fick snart täckas över med sopsäckar. Anledningen: Ägarna hade missat att söka tillstånd för trafikåtgärderna från kommunen.
– Vi trodde att man fick lösa det så på privat mark, men så var det inte. Kommunen hade också kunnat lämna ett tillstånd snabbt, men det gjorde de inte heller. Nu har vi precis lämnat in en ny ansökan och avvaktar bara beskedet, säger gallerians ägare Paul Bertilzon.
Han menar att anledningen till att ansökan dragit ut på tiden är kravet att alla verksamheter på området ska enas om en bra lösning innan man kan skicka in handlingarna. Dessutom har man tittat på hur andra köpcenter hanterat liknande situationer.
Den nya planen har sex fokusområden:
1. Att lösa in- och utflödet av trafik på området.
2. Nya snedställda parkeringsplatser som gör det lättare för bilisterna att ta sig in och ut. Toppengallerian har idag över 300 platser, men ombyggnaden innebär inte att det tillkommer fler platser.
3. Flytta återvinningsstationen från området i mitten av parkeringen till en ny plats bakom Evidensias djurklinik.
4. Delvis ny belysning och mer växtlighet.
5. Laddstolpar för elcyklar.
6. Förbättra situationen för fotgängare och cyklister.
– Akut blir det en grävning för att få igång belysningen. Det arbetet ska inledas så fort som möjligt. Och förhoppningsvis kan vi komma igång med parkeringen efter årsskiftet så att den delen är klar till våren, säger Ica Toppens chef Jens Bertilzon.
På längre sikt fortsätter arbetet för en ny in- och utfart från gallerian till väg 100.
– Det är inte helt enkelt. Trafikverket är inblandat, och där vet vi av erfarenhet att det inte går snabbt att ändra sådana planer. Vi hoppas att med kommunens hjälp kunna skynda på detta för att få till stånd en bra lösning, säger Jens Bertilzon.
Trafikkaoset vid Toppengallerian får också fokus i valdebatten. Liberalerna lyfter förslaget på en ny av- och påfart som en av flera åtgärder för att lösa problemen i området. På kommunens mark i anslutning till gallerian vill man också bygga en pendlarparkering med laddstolpar, nya busshållplatser och på längre sikt – en ny tågstation.
– Det måste bli ett slut på delbeslut och en helhetslösning måste på plats. Parkeringskaoset på gallerian har resulterat i en mängd polisanmälningar och stor irritation. Även om marken är privatägd måste kommunens passivitet bytas mot en mer aktiv. Vårt förslag är bra för både handlare, medborgarna och miljön, säger Henrik Thorsell (L).
Gå till toppen