Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åtta av tio vill avskaffa sommartiden

Motståndet mot årlig tidsomställning är massivt i EU – om vi får tro kommissionens webbomröstning. Mer än 80 procent av de röstande vill skrota övergången till sommartid i mars och återgången till vintertid i oktober.

Sommartiden gäller i hela EU. Datum fastställs för fem år i taget. Nuvarande beslut gäller till och med 2021.Bild: Fredrik Sandberg / TT
Tycker du att vi ska behålla sommartiden? löd frågan som EU-kommissionen ställde till unionens alla medborgare. Fram till den 16 augusti kunde vi rösta om detta på kommissionens webbsajt. 4,6 miljoner personer tog chansen att säga sin mening.
EU-kommissionen har inte offentliggjort resultatet, men tyska Westfalenpost har tagit del av siffrorna. En massiv opinion på mer än 80 procent vill avskaffa den årliga tidsomställningen.
Den gemensamma sommartiden började införas i dåtidens EU 1981. Alla medlemsländer måste vara med.
Läs också Nu får vi rösta om sommartiden – men EU:s server blev snabbt överbelastad
Omröstningens resultat är inte bindande. Initiativet kommer från EU-parlamentet, som i vintras gav kommissionen i uppdrag att utreda sommartidens framtid. Nuvarande beslut om datum för tidsomställningen gäller till och med 2021. Inför det fortsatta arbetet ville kommissionen pejla opinionen i EU-länderna.
Runt om i EU finns starka lobbygrupper som hävdar att den årliga tidsomställningen är skadlig för jordbruket, miljön, sömnen, den psykiska hälsan, trafiksäkerheten, turismen och skiftarbetare.
Striden om sommartiden har rasat sedan den infördes 1981 – alla EU-länder måste tillämpa den.Bild: @imageAuthorName
Flera forskarrapporter har konstaterat att de flesta besvär är övergående, men detta har inte blidkat sommartidens motståndare. I Tyskland vill sedan länge sju av tio medborgare slopa systemet.
Det är också i Tyskland som EU-kommissionens omröstning har väckt störst intresse. Tre miljoner av deltagarna kommer därifrån, enligt Westfalenpost.
Dygnsrytmen störs när vi tvingas ställa om klockan, hävdar sommartidens motståndare.Bild: MIKAEL ANDERSSON / TT
Detta spelar dock ingen roll, anser den tyske kristdemokraten Peter Liese, som sitter i EU-parlamentet och där bekämpar sommartiden:
– Ett så tydligt resultat av en opinionsmätning kan de europeiska organen helt enkelt inte ignorera, säger Liese till den tyska tidningen.
Två av tre svenskar skulle gärna slippa ställa om klockan, enligt en undersökning som institutet Ipsos gjorde i vintras. Men de flesta av dessa vill helst ha sommartid året runt.
Gå till toppen