Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ishockey

Blågul revanschjakt i CHL

Efter tre raka blågula segrar bröts vinstsviten förra säsongen av JYP från Jyväskylä. Kan Sverige kliva högst upp igen? Fem svenska lag utmanar när ishockeyns Champions League drar i gång.

Växjödepp efter förra säsongens final. Nu jagar svenska mästarlaget revansch. Arkivbild.Bild: Mikael Fritzon/TT
Finländska JYP är regerande CHL-mästare efter att ha vunnit finalen mot Växjö i fjol.
Dessförinnan hade Frölunda vunnit två år i rad och Luleå premiärsäsongen 2014–15.
Regerande svenska mästarlaget Växjö har sällskap av Skellefteå, Djurgården, Frölunda och Malmö som blågula representanter när gruppspelet i CHL startar på torsdagen.
De två bästa lagen i de åtta fyralagsgrupperna går vidare till åttondelsfinal.
Fyra omgångar av sex – detta veckoslut och nästa – ska avgöras före SHL-premiären i mitten av september.
Så här ser de svenska lagens grupper ut:
Grupp A
Frölunda, som åkte ur redan i åttondelsfinal i fjol, börjar med två raka bortamatcher mot österrikiska Vienna Capitals (torsdag) och ZSC Lions från Zürich (lördag). Även danska Aalborg Pirates ingår i gruppen. Logiskt sett borde Frölunda göra upp om gruppsegern med ZSC Lions som blev schweiziska mästare i fjol och där landslagsforwarden och förre Frölundaprofilen Fredrik Pettersson är en av stjärnorna.
Grupp B
Malmö tog sig till åttondelsfinal i fjol och har hamnat i en tuff grupp. Laget börjar med två raka hemmamatcher mot TPS Åbo (fredag) och vitryska Yunost Minsk (söndag) och behöver en bra start. Tyska mästarlaget München är fjärde laget i gruppen.
Grupp C
Skellefteå är tillbaka efter ett år utanför CHL och siktar på slutseger. Börjar borta mot italienska Bolzano (fredag) och reser sedan vidare till Polen för möte med Tychy (söndag). IFK Helsingfors är fjärde laget i gruppen.
Grupp E
Djurgården var med de tre första åren, åttondelsfinal som bäst, och gör nu comeback. Ställs mot tjeckiska Trinec (borta på fredag) och norska Storhamar (borta på söndag). Finländska Tappara, finalförlorare i FM-ligan i fjol, är fjärde laget i gruppen. Stockholmslaget bör ta sig vidare till slutspel.
Grupp G
Växjö åkte på en bitter finalförlust i fjol trots hemmaplan och siktar nu på revansch. Börjar med två hemmamatcher mot schweiziska Bern (torsdag) och österrikiska Salzburg (lördag). Brittiska Cardiff ingår också i gruppen.
Fakta

Så avgörs CHL

Totalt 32 lag från 14 länder finns med i gruppspelet där de är uppdelade i åtta fyralagsgrupper. De två främsta går vidare till slutspel där varje omgång avgörs i dubbelmöten fram till finalen som spelas i en match.

Fortfarande saknas lag från KHL.

Segrande lag kammar hem 365000 euro, motsvarande drygt 3,8 miljoner kronor.

Gruppspelet avgörs 30 augusti-17 oktober.

Åttondelsfinalerna spelas 6 november med returer 20/21 november.

Kvartsfinalerna spelas 4/5 december och 11 december.

Semifinalerna avgörs 8/9 januari och 15/16 januari.

Finalen avgörs den 5 februari.

Läs alla artiklar om: Ishockey: CHL 2018/19
Gå till toppen