Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Egentligen är jag en mjuk människa"

Lars Thunells framgångsrika karriär som hög chef inom näringslivet har kantats av kriser och tuffa beslut, inte minst under finanskrisen på 1990-talet. Men egentligen är han en mjuk människa som värderar relationer till andra människor högt. Kanske var det därför han tog sig an uppdraget på Världsbanken.

Affärsmannen och styrelseproffset Lars Thunell fyller 70 år.Bild: Hossein Salmanzadeh/TT
Lars Thunell har haft ledande poster inom näringslivet, både i Sverige och internationellt. Men låt oss hoppa rakt in i 1990-talets finanskris. Som vd för statliga fastighetsbolaget Securum var hans uppgift att sanera dåliga fastighetskrediter för att återvinna pengar till skattebetalarna. Det blev en hel del “skatteåterbäring” och 1997 kunde Securum avvecklas.
– Det var bland det viktigaste som jag har gjort. Vi testade en ny modell här i Sverige – att sära på de goda och de dåliga krediterna. Om du har ett stort problem måste du hitta en lösning. Men det var en utmanande tid – jag gick ned nio kilo under en period. Så är det när man jobbar mycket och knappt sover, säger han på telefon från sitt sommarställe i Sandhamn.
Tillvaron är lite annorlunda i dag. Klockan är strax efter nio och han har hunnit ta ett dopp, göra sin morgonyoga och äta frukost.
– Det som gav kraft var att många människor var beroende av att det skulle gå bra, det gällde att bita ihop och göra så gott jag kunde.
Där slutade inte kriserna för Lars Thunell, som blev vd för försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Ett amerikanskt försäkringsbolag som bolaget ägde höll på att gå i konkurs och dra Trygg-Hansa med sig i avgrunden. Men man lyckades vända utvecklingen, vilket ledde till samgåendet med SEB där Lars blev vd för den nya koncernen.
– Kriser innebär även möjligheter, konstaterar han.
Man kan undra vad hans hemlighet för att vända på kriser är.
– Man måste vara lösningsorienterad och våga fatta de beslut som behövs för att röra sig framåt. Annars kan det gå åt pepparn. Det är viktigt att få med sig medarbetarna och kommunicera till dem – det är de som gör jobbet! För att budskapet ska nå fram måste man kommunicera sju gånger och på olika sätt.
Hur är du som chef?
– Många säger att jag är en hård chef, men egentligen är jag en mjuk människa. Jag tror att relationer till andra människor är viktiga och tycker inte om konflikter. I konfliktsituationer har jag svårt att förställa mig, jag är ganska tydlig och rak. Då blir det lättare att gå framåt.
Respekt för kunskap lärde han sig hemma i Stocksund norr om Stockholm, pappa var professor. Lars studerade statskunskap och skrev en doktorsavhandling vid Stockholms universitet om bedömning av politiska risker hos internationella företag. Han flyttade med hustrun till USA och forskade vid Harvard University Center for International Affairs.
Efter en karriär på American Express och Wall Street handplockades den 35-årige Lars Thunell till Asea av Percy Barnevik. Fortsättningen är en framgångssaga inom svenskt näringsliv, men efter två decennier i den absoluta toppen – bland annat som vd för SEB – bestämde sig 57-årige Lars Thunell att lämna både banken och Sverige för att “rädda världen”. Under sju år var han chef för International Finance Corporation (IFC), en internationell organisation som tillhör Världsbanken och som främjar utvecklingen av utvecklingsländers privata sektorer.
– Egentligen tänkte jag att SEB skulle vara mitt sista operativa jobb. Men det var svårt att säga nej till ett uppdrag som gav mig chansen att göra skillnad på global nivå.
Det mest fantastiska med jobbet var att bidra till att förbättra levnadsstandarden för människor. Som när ett företag som IFC stödde drog vattenledningar till slumområdena i Manila i Filippinerna.
– Jag kommer fortfarande ihåg glädjen i människors ögon när de för första gången kunde krana rent vatten.
Sedan 2012 jobbar han inte operativt, utan som styrelseproffs. Numera är han styrelseordförande åt “bara” tre entreprenörsföretag och han bedyrar att det finns gott om tid för annat.
– Absolut! Jag har många vänner och en fantastisk familj. Familjen är det viktigaste i mitt liv. TT

Lars Thunell

Aktuell: Fyller 70 år den 29 augusti 2018.
Gör: Styrelseproffs.
Familj: Gift med Yvonne. “Vi har varit gifta i 43 år och hon har varit min viktigaste partner och rådgivare under alla dessa år”. Barnen Camilla, Christopher och Frederic.
Är mellanbarn: “Det betyder att jag har lärt mig en del diplomati.”
Så varvar han ned: “Med yoga, jag gör det varje morgon.”
Fritidsintressen: Skidåkning, segling, jakt och golf.
Gå till toppen