Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Fler kameror och mer vakter – så vill M öka tryggheten i Vellinge

Vellinge rankas som en av Sveriges fem tryggaste kommuner – men det finns mer att göra. Det var budskapet när Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé kom på blixtvisit.

Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson, och Carina Wutzler (M) höll gemensam presskonferens under parollen "Nu tar vi tag i tryggheten".Bild: Micaela Landelius
Carina Wutzler (M) har under året suttit med som en av flera lokalpolitiker i den reformgrupp som lagt plattformen till en rad nationella M-förslag. När hon och partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé bjöd in till gemensam presskonferens i Vellinge på onsdagen var det också många av vårens utspel som presenterades på nytt – om än i mer lokal tappning.
Moderaterna vill bland annat förenkla möjligheterna till kameraövervakning på allmänna platser genom att slopa tillståndsplikten. Exempel på sådana platser är enligt Wutzler Sundsgymnasiet, Vellinge centrum och flera grundskolor.
– Förra hösten blev en person lagförd för branden på byggarbetsplatsen vid Falsterbovägen i Vellinge just eftersom där fanns en kamera. Det är ett viktigt verktyg i det brottsförebyggande arbetet och för att säkra bevis, säger Carina Wutzler.
Ett annat område där M vill se tidigare insatser är bland kommunens unga, där mätningar visat att andelen tonåringar som prövar droger och alkohol i yngre åldrar ökar.
Vellinge vill också skriva in M-förslaget på en 24-timmarsgaranti när minderåriga misstänks för brott i nästa års samverkansavtal med polisen. Garantin ska säkra att skyddsnätet runt tonåringen, som socialtjänst och skola, agerar inom ett dygn efter en händelse.
Nationellt har M satt upp ett mål på 10 000 fler polisanställda till 2024, vilket för Skånes del skulle innebära ett tillskott på 770 nya poliser. På lokalnivå har kommunen manifesterat sitt missnöje med bristen på ordningspoliser på Söderslätt genom att inte teckna nya medborgarlöften.
– Vi har den lägsta polistätheten på många år. För att komma till rätta med det måste vi höja lönerna och införa utbildningar som blir betalda av staten. I nuläget får Vellinge stå tillbaka när polisen prioriterar Malmö, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson och ordförande i riksdagens justitieutskott.
Carina Wutzler menar att polisbristen också ligger bakom beslutet att anställa fem trygghetsvärdar, en satsning som flera av kommunens oppositionspartier riktat kritik mot under våren.
– Man kan ifrågasätta att vi lägger skattepengar på det här, men vi ser att det är nödvändigt när det brottsförebyggande arbetet bortprioriteras, säger hon.
Wutzler ser istället satsningen som ett led i arbetet mot kommunala ordningsvakter, som har större befogenheter än värdarna och enligt ytterligare ett M-förslag skulle kunna täcka hela kommunen.
– Tryggheten är också något vi arbetar med i den fysiska planeringen genom säkrare skolvägar, säger hon och lyfter bland annat den nya cykelvägen som ska knyta samman Skanör-Falsterbo och arbetet med att uppdatera gatubelysningen i byarna.
Det senaste året har Vellingemoderaterna drivit igenom två omdebatterade förslag som även syns i valmanifestet på riksplanet – försöket att införa ett nationellt tiggeriförbud och integrationsplikt för nyanlända vuxna.
Har Vellinge blivit en testkommun för Moderaternas nationella utspel?
– Vellinge är en kommun med stort inflytande även på den nationella nivån. Det är tydliga besked härifrån, säger Tomas Tobé.
Gå till toppen