Annons

Annons

Annons

Kritik mot Fritt sök

Insändare
Fritt sök till gymnasiet måste omförhandlas

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det nya Hedda Andersson-gymnasiet behövs inte, menar Börje Hed (FNL).

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Ungdomar som bor i Lund och vill börja gymnasiet ska inte tvingas lämna företräde till elever från andra kommuner. Idag kan inte en Lundaelev, med ett för riket genomsnittligt meritvärde, komma in på de högskoleförberedande linjerna på någon av de kommunala gymnasieskolorna i Lund. Fritt sök, systemet för antagning till kommunalt gymnasium, innebär att Lundaelever konkurreras ut av elever med högre meritvärde från andra kommuner.

I flera år har det lokala partiet FörNyaLund rest detta som ett problem för familjer som betalar kommunalskatt i Lund. Plötsligt, mitt under valrörelsen, ansluter sig Socialdemokraterna till vår åsikt. Det är bra med denna omsvängning, men trovärdigheten i deras utspel kan diskuteras. Risken är stor att intresset hos S svalnar lika fort som det uppstod.

Annons

Annons

De frågor som inte besvaras i Socialdemokraternas utspel är nämligen hur och när detta ska ske.

Vi anser att avtalet om fritt sök omedelbart ska sägas upp för omförhandling. De andra kommunerna bör ta plats vid förhandlingsbordet för att uppnå en rimlig lösning även för Lundaborna.

Det brådskar. FörNyaLund anser att avtalet om fritt sök måste tas upp till omförhandling senast vid årsskiftet. Då kan nya regler för gymnasieintagningen gälla från 2020. Uppsägningsreglerna i avtalet förhindrar att de går snabbare.

Principen i ett nytt avtal måste vara rättvisa villkor. I ett nytt avtal ska platserna på gymnasiernas olika linjer först fördelas till den egna kommunens elever. Därefter - i en andra omgång - öppnas kvarvarande platser för elever från andra kommuner. På så sätt garanteras Lunds ungdomar plats på sina kommunala gymnasier. Skillnaden från dagens ordning blir att fler Lundaelever och något färre elever från andra kommuner går på Lunds kommunala gymnasier. Men fortfarande kommer nog majoriteten av eleverna som tas in på Lunds gymnasier från andra kommuner.

Vid omförhandlingen kan särskilda avtal upprättas med Kävlinge, Lomma och Staffanstorp som ännu inte har egna kommunala gymnasier. Förutsättningen är att dessa kommuner samtidigt tar sin del av det ekonomiska ansvaret för gymnasierna.

Annons

Med Fritt sök ökar trycket på Lunds kommun att bygga fler gymnasieskolor. Nuvarande ordning innebär att 3 600 ungdomar varje skoldag pendlar in till Lund. Just nu planeras Hedda Andersson-gymnasiet på Svaneskolans tomt. Det gymnasiet behövs inte. Lunds skattebetalare tar stora risker med att bygga skolor, anställa lärare och administratörer som inte i första hand är till för Lundabor. Svane, en välfungerande grundskola mitt i Lund, får inte rivas för att bygga gymnasium främst för ungdomar från andra kommuner.

Börje Hed

FörNyaLund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan