Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gängman erkänner tre vapen på vinden

Före sommaren blev han skjuten i benet. I helgen greps han för grovt vapenbrott. Den 22-årige mannen från Lindängen erkänner att han lagrat skjutvapen på vinden och hotas nu av fängelse i flera år.

I ett utrymme på vinden lokaliserades tre skarpa vapen. (Arkivbild)Bild: Johan Nilsson/TT
I lördags slog polisen till mot en adress på Docentgatan i Malmö. I ett utrymme på vinden lokaliserades tre skarpa vapen. Två pistoler och en revolver, enligt uppgifter till Sydsvenskan.
Det var under spaningsarbetet mot den 22-årige mannen som beslaget gjordes – strax före klockan 11 på förmiddagen. Han har varit skuggad av polis i flera månader.
Vid fyndet var 22-åringen på annan plats. Han anhölls i sin frånvaro, särskilt med tanke på att vindsutrymmet tillhör en anhörig till honom.
Först klockan 16 på eftermiddagen fick polisen tag på honom. Han greps tillsammans med en jämnårig kompis.
Men i följande förhör tog 22-åringen fullt eget ansvar för vapnen och kompisen släpptes.
Genom sin advokat Douglas Norking erkände han vapenbrott inför häktningsdomaren vid 14.30-tiden på onsdagen.
– Men han menar att det inte ska betraktas som grovt, sa advokaten.
Exakt varför gick inte omedelbart att få reda på, eftersom domstolen beslutade att hålla förhandlingen utan allmän insyn.
Skillnaden mellan grovt brott och brott av normalgraden är viktig, eftersom vid grovt brott häktas man automatiskt. Och får minst två års fängelse
Fyra saker avgör:
* Vapnet har funnits på allmän plats – ett torg, en butik, en parkering.
* Vapnet är ”särskilt farligt”. Som till exempel en automatkarbin.
* Brottet handlar om flera vapen.
* Brottet är ”av särskilt farlig art” av andra skäl. I kombination med andra brott, till exempel.
I det här fallet ser alltså tredje punkten ut att vara uppfylld utan svårighet.
Men skärpningen av vapenlagen är under behandling i högsta domstolen, som kan underkänna den helt och hållet.
Läs också Tiotals rättegångar får tas om ifall vapenlagen döms ut
Och enligt gamla skrivningen av lagen kunde man släppas på fri fot i väntan på rättegång efter ett erkännande.
Läs också Kriminellas nödutgång täpps till
Men Malmö tingsrätt tillämpar lagens skrivning till dess annat meddelas, slog häktningsdomaren fast. 22-åringen häktas för brottet.
Han är – enligt polisen – framträdande i kriminella kretsar på Lindängenområdet och kriminellt belastad. Han släpptes alldeles före sommaren efter ett fängelsestraff för grovt olaga hot i den härva kring vapen och narkotika som kallas Knarkkartan.
Läs också Malmömän skulle bygga upp ett eget maffianätverk
Kort efter frisläppandet blev han skjuten i benet i ett attentat på Lindängen, som enligt Sydsvenskans uppgifter egentligen var avsett för en annan person – en anhörig till den man som mördades på Lindängen under sommaren.
Vad de tre vapnen på vinden på Docentgatan skulle användas till – att skjuta med eller att sälja – framgår än så länge inte av utredningen.
22-åringen ska nu sitta inlåst allraminst till den 12 september. Om inte HD har underkänt vapenlagen till dess lär han sitta kvar i häkte till dess han flyttas till anstalt för att avtjäna det erkända brottet.
Gå till toppen