Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Bredberg: Rappa besked om Helsingborg.

Klimatet var ett av ämnena under Helsingborgsdebatten.Bild: Sven-Erik Svensson
Tjafsiga debatter i Aktuellt en vanlig tv-kväll påminner mest om SM i avbryteri. Men en politisk debatt kan faktiskt vara givande.
De två HD-reportrarna Emma Johansson och Torbjörn Svensson höll i tidningens valdebatt om framtidens Helsingborg på Radisson Blu i tisdags kväll. Stämningen i den åttahövdade politikerpanelen var god. Skyltarna med ”ja” och ”nej” gav snärtiga svar på korta frågor och avslöjade obarmhärtigt om en politiker velade eller var på väg att byta sida.
Ingen i panelen tilläts avvika från ämnet. Och skulle någon försöka, då grep debattledarna in med den indirekta uppmaningen ”Sen har vi alltid en insändarsida på HD”.
Och det kanske bästa av allt. Besked levererades, gamla som nyare.
Visionärast. Lars Thunberg (KD) vill ha ”ett lokalt Parisavtal”. Det räcker inte att Helsingborg två år i rad utsetts till bästa miljökommun. Staden måste gå vidare och lokalt helst ligga före den nationella nivån. Och med den nya klimat- och energiplan som är på gång i staden vill många partier krama Helsingborgsmiljön.
Snyggast returnerat. När Jan Björklund (S) angrep Moderaterna för att vilja bygga Landborgsgaraget och då ”binda fast sig i en gammal infrastruktur” kontrade Peter Danielsson (M) med att det inte är bilarna som är problemet: ”Vi jagar utsläppen.” Om inte alltför många år lär bilar ta sig fram fossilfritt. Även i Helsingborg.
Sundast. Maria Winberg Nordström (L) fick frågan vad som bör göras mot att tarmbakterier förpestar bad i Sundets vatten. Svaret kom snabbt: först måste källan spåras. Först soten, sedan boten. Sund inställning.
Försiktigast. Nej, Ingrid Mattiasson Saarinen (V) lovade inte ett ja till alla de nya hallar som diskuterats i Helsingborg – ishall, simhall med 50-metersbassäng, gymnastikhall med flera. Men hon lovade i alla fall ett ja till att låta utreda kostnaderna för hallarna.
Valfriast. Inte nog med att alliansen vill låta bolag med vinstintressen fortsätta driva äldreomsorg i Helsingborg. Den diskuterar också, enligt Peter Danielsson (M), att införa en ”lov-modell” i äldreomsorgen, alltså att de äldre själva ska få välja boende.
Klarast. Enligt Jan Björklund (S) är det ”alldeles solklart” att Landborgskopplingen, som tar omkring trettio år att finansiera, kommer att stjäla resurser från byggen av skolor och äldreboenden. Ja, S kommer att verka för att Landborgsbeslutet rivs upp om S vinner valet.
Vingligast. Jonny Cato Hansson (C) hade uppenbara bekymmer med sin egen åsikt om Landborgskopplingen, denna segdragna garagefråga. Än slank han hit, än slank han dit, än sade han ja om han bara fick en cykelramp.
Övervakigast. Fler ordningsvakter. Fler kameror. Plus ljudsensorer. Folk känner sig otrygga, hårdare bevakning krävs, sammanfattade Michael Rosenberg (SD), som ogillar att helsingborgare cyklar på trottoaren.
Relativast. Marcus Friberg (MP) vill ha bort tunga kriminella från Helsingborgs gator och torg. Dessa kriminella är värre än folk som cyklar på trottoaren, sade han med adress Michael Rosenberg (SD). Och fick en av kvällens applåder.
Gå till toppen