Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Jobb, språk och tydliga krav – så löser vi integrationsproblemen

Arbetslösheten är nästan fem gånger så hög för en person född utanför Europa som för en person född i Sverige. Allt detta trots brinnande högkonjunktur, skriver Jessica Polfjärd (M) och Pia Almström (M).Bild: Jessica Gow/TT
I dagarna har vi pratat integrationspolitik med Kävlingeborna och berättat om vad Moderaterna vill göra för att fler ska komma in i det svenska samhället – i Kävlinge och runt om i hela Sverige. Förr oss moderater är integrationen en högt prioriterad fråga. Det handlar om jobb, språk och att samhället ska ställa tydliga krav.
I dag dröjer det åtta år innan hälften av alla nyanlända har ett arbete. Arbetslösheten är nästan fem gånger så hög för en person född utanför Europa som för en person född i Sverige. Allt detta trots brinnande högkonjunktur.
Språket är nyckeln till integration och den individuella frihet som följer av arbete och egen försörjning. Moderaterna vill införa krav på kunskaper i svenska för att få bidrag, permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Med tydliga kunskapskrav förbättrar vi drivkrafterna för nyanlända att lära sig språket och komma in i det svenska samhället.
För många med låg inkomst lönar det sig alltför dåligt att arbeta, vilket skapar fattigdomsfällor. Moderaterna vill sänka skatten på låga inkomster och införa ett bidragstak, så att det alltid lönar sig att gå från bidrag till arbete. Vi vill också införa särskilda lärlingsjobb som underlättar steget in på arbetsmarknaden för nyanlända.
För att vi ska klara av att lösa integrationsproblemen krävs dessutom att Sverige för en stram migrationspolitik. Vi ska givetvis ta vårt delansvar för en trasig värld, men vi måste klara av att integrera de som kommit hit. Moderaterna har därför presenterat ett åtgärdspaket för hur vi vill föra migrationspolitiken i en skärpande riktning.
Socialdemokraterna har under den senaste mandatperioden ställt ut ambitiösa löften – inom två år skulle alla nyanlända ha ett arbete att gå till. Bokslutet är dessvärre inte lika imponerande. Olika typer av insatser har lanserats, men med begränsad framgång. Traineejobben är numera nerlagda och snabbspåren når bara en bråkdel av alla nyanlända.
Vad Sverige behöver är inte ännu en insats med ett snillrikt namn. Det behövs strukturellt riktiga reformer som på allvar förbättrar integrationen. Det är en prioriterad uppgift för Moderaterna.

Jessica Polfjärd

Arbetsmarknadspolitisk talesperson (M)

Pia Almström

Kommunstyrelsens ordförande Kävlinge kommun (M)
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen