Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Klart: 7 studior flyttar in i Malmös nya spelhubb på måndag

På måndag öppnar dörrarna till Malmös nya spelutvecklarhubb som ska samla stadens spelbransch. Sju spelstudios är klara att flytta in från första dagen och bland dem finns stora Avalanche som startar sitt Malmöäventyr i DevHub.

Peter Lübeck i det som ska bli DevHubs lunchmatsal.Bild: Jonas Gillberg
I mars kunde Sydsvenskan avslöja att den sydsvenska spelorganisationen Game Habitat tittade på att skapa ett nytt eget spelhus i Blackberrys tidigare huvudkontor vid Gustav Adolfs torg. Sedan dess har det gått snabbt. Malmö stad har ställt upp med hyresgaranti och fastighetsägaren Vasakronan har hjälpt till.
Nu ett halvår senare är allt helt klart och på måndag börjar de första hyresgästerna flytta in i huset på Torggatan vid Gustav Adolfs torg. När Dygnet Runt besökte huset på onsdagen var tekniker i full fart med att få ordning på nätverk, larm, fiber och sen väntar möblering.
Sju hyresgäster är klara att flytta in på måndag och bland dem finns den stora spelstudion Avalanche som nu startar kontor i Malmö och då har valt att sitta i spelhubben med namnet DevHub.
– Det är superkul att vi äntligen är igång i Malmö. Malmö erbjuder allt vi kan önska i form av en etablerad spelscen, med många fantastiska studios och utvecklare, en riktigt vass spelutbildning och som extrabonus ett spelhus vi kan flytta in i. Det är inte många andra städer i Sverige som kan matcha det. Det ska bli jättekul att få in nya influenser i bolaget från den nya studion, säger Avalanches vd Pim Holfve.
DevHub kommer till en början att ta över tre av de fem våningarna på Torggatan. På plan ett, som är 750 kvadratmeter, kommer det att finnas fyra mindre inglasade kontor med fönster ut mot gatan. I ett av dem kommer Game Habitat själva att sitta och i de andra ska Dataspelsbranschen, Skövde-baserade Coffee Stain Publishing och nystartade Longhand Electric sitta. Det senare företaget är Mediocre-grundaren Henrik Johanssons nya studio. På våning ett finns också stora allmänna ytor. Framför allt den stora lunchmatsalen.
– Det här rummet är en av anledningarna till att vi fastnade för det här huset. Vi har velat ha en community och här kan vi ha en lunchmatsal som klarar 100 personer, men vi kan även ha föreläsningar, utställningar, showcases och mingel, berättar Game Habitats verksamhetsledare Peter Lübeck.
På plan ett finns också konferensrum, möteslokaler, vilorum, omklädningsrum, bastu samt ett rum som ska utvecklas till ett spelrum där man ska kunna testa nya spel i vardagsrumskänsla.
På våning två kommer spelstudion Frogsong Studios samt två icke-namngivna studios att flytta in på måndag i de mindre kontorslokalerna ut mot Torggatan. Innanför dem finns det ett större rum med plats för 20 personer. Det rummet är ännu inte uthyrt och kommer kanske att bli ett co-workingspace i början.
Våning tre har identisk planlösning som tvåan och det är där som Avalanche ska flytta in i den stora lokalen.
– De kommer inte att vara fulltaliga när de flyttar in på måndag, utan kommer att växa kontinuerligt. Nu har de hyrt våning tre fram till våren. Förhoppningen är att Avalanche eller någon annan större studio sen kommer att vilja flytta in på plan fyra och hyra det direkt av Vasakronan, men samtidigt vilja betala för att ha tillgång till DevHub, säger Peter Lübeck.
– Vi har stora internationella bolag som tittar på DevHub och att de ens överväger att sätta sig här är ju fantastiskt. Jag har inte hittat något som liknar detta i Norden. Det faktum att vi har allt från frilansare till indieutvecklare till trippel-a-studios är unikt, säger Peter Lübeck.
Rent konkret är det 25 personer som flyttar in på måndag i DevHub. Peter Lübeck hoppas att det är 50 personer på plats vid årsskiftet.
När tror du att DevHub kommer att vara fullt?
– Vi tror att det kommer att ta två år. Då hoppas vi ligga på 90 procents kapacitet och det är där vi vill ligga så att vi har en flexibilitet i lokalerna, säger Peter Lübeck.
Den stora utmaningen är fortfarande intäkterna. De sju hyresgästerna kommer att förskottsbetala och det är på det viset de kommer att kunna betala hyran.
– Vi har haft studiebesök från ett nytt spelhus i Köln. De har fått två miljoner kronor i cash från staden och de betalar dessutom ingen hyra i början. Så de har helt andra förutsättningar. Vi har fått fint stöd från Vasakronan med rabatter och en hyresgaranti från Malmö stad, men vi har inga kontanter. Så allt som vi gör nu med wifi, larm, fiber och möblemang kräver en hel del kreativitet. Det blir väldigt basic. De hyresgäster som flyttar in på måndag är medvetna om detta och vi kallar det att de får en ”early access” med rabatterat pris, säger Peter Lübeck.
Håll koll på Malmös spelbransch – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen